golven

18 april 2011

De Gewone Dolfijn die zondagavond is gered door de stichting SOS Dolfijn is later die nacht overleden in het opvangcentrum in Harderwijk. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van SOS Dolfijn dat er een Gewone Dolfijn levend strand op de Nederlandse kust en is opgevangen. Het diertje werd door wandelaars gevonden op het strand in Oostvoorne. De vinders schakelden via de politie de hulp in van Stichting SOS Dolfijn. Terwijl telefonisch uitleg werd gegeven welke eerste hulp nodig was bij het dier, vertrok een team van SOS Dolfijn naar de strandingslocatie. Stichting SOS Dolfijn in Harderwijk vangt gestrande kleine walvisachtigen op. De meeste patiënten in het opvangcentrum zijn bruinvissen, één van de kleinste walvisachtigen. Bij aankomst in Oostvoorne bleek het in dit geval te gaan om een Gewone Dolfijn. Een mannetje van ruim anderhalve meter. Eenmaal terug in het opvangcentrum is bloed geprikt en zijn gewicht en temperatuur gecontroleerd. De dolfijn was erg ziek en zwak en niet in staat om zelf te zwemmen. Daarom werd het dier continu ondersteund in het water. Helaas overleed de dolfijn in de vroege ochtend van maandag 18 april. Het was de tweede keer ooit dat een gewone dolfijn in Harderwijk werd opgevangen. Deze soort komt normaal gesproken niet voor in Nederland en dat maakt deze stranding een unieke gebeurtenis. Afgelopen vrijdag bracht SOS Dolfijn nog bruinvis Anne terug naar zee. Anne werd na een behandelperiode van ongeveer vier maanden succesvol weer uitgezet in zee. In het opvangcentrum verblijven nu nog vijf andere gestrande bruinvissen. SOS Dolfijn wil ook hen, wanneer ze daarvoor klaar zijn, weer terug brengen naar hun eigenlijke leefgebied: de Noordzee.

gewone dolfijn kort redding overleden

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn