golven

Gestrande dolfijn Engelse kust
16 december 2019

Hulpverleners zijn er gisteren in geslaagd om een gestrande dolfijn terug in zee te helpen. De jonge gewone dolfijn werd door een wandelaar gevonden op de zuidwestkust van Engeland ter hoogte van Gwithian beach, Hayle. Na het alarmeren kwam de hulpverlening snel op gang en gingen vrijwilligers van de British Divers Marine Life Rescue ter plaatse. Bij aankomst troffen zij het dier aan op de vloedlijn. De mannetjes dolfijn had wat oppervlakkige verwondingen en verkeerde in een redelijke conditie. De ademhalingsfrequentie van het gestreste dier was erg hoog. 

De vrijwilligers verleenden eerste hulp en zorgde ervoor dat de dolfijn goed nat gehouden werd, iets dat door de harde wind nog best een lastig karwei was. Er werd beschutting geregeld en gezorgd dat het dier rustig op de buik lag op een zachte ondergrond. Hierop reageerde de dolfijn goed en de ademhalingsfrequentie daalde. Na onderzoek door een dierenarts werd besloten dat het dier sterk genoeg leek voor een directe terugplaatsing in zee. Echter was de zee op de strandingslocatie te ruig waardoor het dier eerst verplaatst moest worden. Intussen bleef de verzorging door gaan. Na de vrijlating terug in zee bleek de dolfijn eerst nog wat gedesoriënteerd en zwom een tijdje parallel aan het strand. Na zo’n twintig minuten ging het dier krachtiger en actiever zwemmen en zwom het terug richting open zee. 

Wanneer je op de Nederlandse kust een gestrand dolfijnachtige of bruinvis aantreft, bel dan met spoed naar SOS Dolfijn via telefoonnummer 06-46656601. Het team staat dag en nacht paraat om een walvisachtige in nood hulp te bieden. Zorg intussen goed voor het gestrande dier. Zorgt dat het blaasgat vrij blijft en er geen zand of water in kan komen. Zorg voor rust door mensen en dieren op een veilige afstand te houden. Zet het dier niet zonder overleg met experts terug in zee, het dier kan mogelijk tijdelijk niet zwemmen door verzwakking of is gedesoriënteerd. Momenteel is er in noordwest Europa geen opvang voor deze dieren. Aan de realisatie daarvan wordt hard gewerkt maar de complexe eisen van opvang voor deze dieren maken het bouwen van een geschikt centrum in Nederland een kostbaar project. Er wordt door SOS Dolfijn momenteel gezocht naar voldoende steun via fondsen en subsidies en een geschikte locatie.  

Foto’s door Dan Jarvis en Polly Ford

archief
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn