golven

Gestrande dolfijn Engelse kust
16 december 2019

Hulpverleners zijn er gisteren in geslaagd om een gestrande dolfijn terug in zee te helpen. De jonge gewone dolfijn werd door een wandelaar gevonden op de zuidwestkust van Engeland ter hoogte van Gwithian beach, Hayle. Na het alarmeren kwam de hulpverlening snel op gang en gingen vrijwilligers van de British Divers Marine Life Rescue ter plaatse. Bij aankomst troffen zij het dier aan op de vloedlijn. De mannetjes dolfijn had wat oppervlakkige verwondingen en verkeerde in een redelijke conditie. De ademhalingsfrequentie van het gestreste dier was erg hoog. 

De vrijwilligers verleenden eerste hulp en zorgde ervoor dat de dolfijn goed nat gehouden werd, iets dat door de harde wind nog best een lastig karwei was. Er werd beschutting geregeld en gezorgd dat het dier rustig op de buik lag op een zachte ondergrond. Hierop reageerde de dolfijn goed en de ademhalingsfrequentie daalde. Na onderzoek door een dierenarts werd besloten dat het dier sterk genoeg leek voor een directe terugplaatsing in zee. Echter was de zee op de strandingslocatie te ruig waardoor het dier eerst verplaatst moest worden. Intussen bleef de verzorging door gaan. Na de vrijlating terug in zee bleek de dolfijn eerst nog wat gedesoriënteerd en zwom een tijdje parallel aan het strand. Na zo’n twintig minuten ging het dier krachtiger en actiever zwemmen en zwom het terug richting open zee. 

Wanneer je op de Nederlandse kust een gestrand dolfijnachtige of bruinvis aantreft, bel dan met spoed naar SOS Dolfijn via telefoonnummer 06-46656601. Het team staat dag en nacht paraat om een walvisachtige in nood hulp te bieden. Zorg intussen goed voor het gestrande dier. Zorgt dat het blaasgat vrij blijft en er geen zand of water in kan komen. Zorg voor rust door mensen en dieren op een veilige afstand te houden. Zet het dier niet zonder overleg met experts terug in zee, het dier kan mogelijk tijdelijk niet zwemmen door verzwakking of is gedesoriënteerd. Momenteel is er in noordwest Europa geen opvang voor deze dieren. Aan de realisatie daarvan wordt hard gewerkt maar de complexe eisen van opvang voor deze dieren maken het bouwen van een geschikt centrum in Nederland een kostbaar project. Er wordt door SOS Dolfijn momenteel gezocht naar voldoende steun via fondsen en subsidies en een geschikte locatie.  

Foto’s door Dan Jarvis en Polly Ford

archief
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn