Gestrande dolfijn Engelse kust
16 december 2019

Hulpverleners zijn er gisteren in geslaagd om een gestrande dolfijn terug in zee te helpen. De jonge gewone dolfijn werd door een wandelaar gevonden op de zuidwestkust van Engeland ter hoogte van Gwithian beach, Hayle. Na het alarmeren kwam de hulpverlening snel op gang en gingen vrijwilligers van de British Divers Marine Life Rescue ter plaatse. Bij aankomst troffen zij het dier aan op de vloedlijn. De mannetjes dolfijn had wat oppervlakkige verwondingen en verkeerde in een redelijke conditie. De ademhalingsfrequentie van het gestreste dier was erg hoog. 

De vrijwilligers verleenden eerste hulp en zorgde ervoor dat de dolfijn goed nat gehouden werd, iets dat door de harde wind nog best een lastig karwei was. Er werd beschutting geregeld en gezorgd dat het dier rustig op de buik lag op een zachte ondergrond. Hierop reageerde de dolfijn goed en de ademhalingsfrequentie daalde. Na onderzoek door een dierenarts werd besloten dat het dier sterk genoeg leek voor een directe terugplaatsing in zee. Echter was de zee op de strandingslocatie te ruig waardoor het dier eerst verplaatst moest worden. Intussen bleef de verzorging door gaan. Na de vrijlating terug in zee bleek de dolfijn eerst nog wat gedesoriënteerd en zwom een tijdje parallel aan het strand. Na zo’n twintig minuten ging het dier krachtiger en actiever zwemmen en zwom het terug richting open zee. 

Wanneer je op de Nederlandse kust een gestrand dolfijnachtige of bruinvis aantreft, bel dan met spoed naar SOS Dolfijn via telefoonnummer 06-46656601. Het team staat dag en nacht paraat om een walvisachtige in nood hulp te bieden. Zorg intussen goed voor het gestrande dier. Zorgt dat het blaasgat vrij blijft en er geen zand of water in kan komen. Zorg voor rust door mensen en dieren op een veilige afstand te houden. Zet het dier niet zonder overleg met experts terug in zee, het dier kan mogelijk tijdelijk niet zwemmen door verzwakking of is gedesoriënteerd. Momenteel is er in noordwest Europa geen opvang voor deze dieren. Aan de realisatie daarvan wordt hard gewerkt maar de complexe eisen van opvang voor deze dieren maken het bouwen van een geschikt centrum in Nederland een kostbaar project. Er wordt door SOS Dolfijn momenteel gezocht naar voldoende steun via fondsen en subsidies en een geschikte locatie.  

Foto’s door Dan Jarvis en Polly Ford

n
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn