Gestrande bruinvis Wijk aan Zee door vinder gedood
11 februari 2020

Begin januari werd op het strand van Wijk aan Zee een bruinvis aangetroffen. Het ging om een dier dat net was overleden en werd daarom naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gebracht in het kader van het strandingsonderzoek. Het betrof een volwassen mannetje van ruim anderhalve meter en 40 kg. Direct viel op dat het dier meerdere verwondingen had; in eerste instantie leek dat niks geks. Op de kop en borstvin zat een grote bijtwond. Dergelijke wonden komen vaker bij gestrande dieren voor en worden veroorzaakt tijdens predatie aanvallen van grijze zeehonden. Die aanvallen zijn niet altijd succesvol; soms weet een bruinvis te ontsnappen, maar raakt daarbij gewond. 

Steekwonden
Opmerkelijker was dat naast de bijtwond op de kop en vin, ook nog meerdere kleinere, scherpe wonden tot diep in de borstholte werden aangetroffen. Onder andere het hart was ernstig beschadigd. Tijdens het microscopisch onderzoek werd bevestigd dat deze letsels waren toegebracht terwijl het dier nog in leven was. De conclusie van het onderzoek luidde dan ook dat deze bruinvis door steekwonden was overleden; een zeldzame doodsoorzaak onder bruinvissen.

Ernstig ziek
De oorzaak van het stranden had een andere oorsprong: de randen van de bijtwond op de kop waren verdikt en in de huid en spier eromheen zaten grote ontstekingen. De wond op de kop was al enkele weken eerder toegebracht en de bruinvis was daar ernstig ziek door geworden. Na rondvraag ter plaatse werd dit verhaal bevestigd: deze bruinvis bleek levend gestrand te zijn en omdat het een zichtbaar gewond dier betrof, heeft een omstander het dier met een mes uit zijn lijden willen verlossen. 

SOS Dolfijn
Hoewel moet worden uitgegaan van een goede intentie van deze persoon is dit geen juiste gang van zaken. Een gestrande levende bruinvis heeft professionele hulp nodig. SOS Dolfijn is een organisatie die geheel gespecialiseerd is in de hulpverlening aan walvisachtigen en die in dergelijke gevallen ingeschakeld kan worden om te bepalen hoe het beste hulp kan worden geboden aan een gestrand dier. Indien een dier lijdt en niet meer kan overleven op zee kan het op een pijnloze manier geëuthanaseerd worden door een dierenarts. 

Het contact met een gestrand en ziek dier is niet zonder risico’s. Recent publiceerden biologen en pathologen van onder andere de Universiteit Utrecht dat bruinvissen die door zeehonden waren gebeten, uiteindelijk waren overleden door ernstige infecties met de bacterie Neisseria animaloris: een op-mensen overdraagbare bacterie. Daarover lees je hier.

Wat te doen
Wanneer je een levende bruinvis of dolfijn op het strand aantreft, heeft het dier dringend hulp nodig. SOS Dolfijn heeft  4 gouden regels opgesteld voor het verstrekken van eerste hulp bij gestrande bruinvissen en dolfijnen.

1.   Blaasgat:
Een bruinvis of dolfijn haalt adem met het blaasgat op zijn hoofd. Het dier op het strand is waarschijnlijk verzwakt en niet in staat te zwemmen. Als er water of zand in het blaasgat komt kan het dier verdrinken of stikken. Duw het dier daarom nooit terug en leg het altijd plat op de buik!
2. Rust:
Een bruinvis of dolfijn op het strand schrikt snel. Loop rustig, houd mensen en honden op afstand.
3. Koelen:
Een bruinvis of dolfijn op het strand krijgt het snel te warm, zeker in de zomer. Koel het dier met water en natte doeken en zorg voor schaduw. In de winter kan bescherming tegen kou en koude wind ook belangrijk zijn. 
4. Hulp!
Bel SOS Dolfijn en zorg goed voor het dier tot de dolfijnambulance ter plaatse is. Het noodnummer is 06-65098576

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn