golven

08 april 2016

Bij SOS Dolfijn staat het team van vrijwilligers en medewerkers dag en nacht klaar voor walvissen in nood. De afgelopen jaren is het opvangcentrum zo succesvol geworden dat maar liefst 50% van de opgevangen dieren gered kan worden. Maar helaas lukt het, ondanks alle zorg en kennis, niet altijd. De verzorging van de dieren en de problemen waar ze mee te maken hebben levert soms ook belangrijke en interessant informatie op. Wetenschappers krijgen zo nieuwe kennis. Door onderzoek te doen op deze dieren na het overlijden leren we ook steeds meer.  

Soms kan na overlijden van een dier een bepaald onderzoek uitgebreid plaats vinden waarna de resultaten hiervan gepubliceerd kunnen worden. Onderzoek wanneer de dieren nog in de opvang verblijven kan ook belangrijke informatie opleveren zodat de juiste beslissingen wat betreft de dierzorg genomen kunnen worden. Zo ook dit onderzoek naar een gevonden hartafwijking bij een jonge vrouwtjesbruinvis. 

Bruinvis Suzanne werd gevonden op 27 januari 2015 op Texel. Bij onderzoek in het opvangcentrum bleek dat zij last had van verschillende problemen. Zo was ze vermagerd, had ze bloedarmoede, darmproblemen en was ze te zwak om nog zelf te zwemmen. Ook werd door de dierenartsen een hartruis waargenomen. Voor de afwijkende hartruis is de hulp van een specialist ingeroepen om het dier te onderzoeken en een diagnose te stellen.

Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat deze bruinvis een aangeboren afwijking van het hart had. Het hart bestaat uit 4 afgesloten “ruimten”; een linker- en rechterboezem en linker- en rechterkamer. Door de pompbeweging van het hart wordt zuurstofarm bloed vanuit het lichaam via de rechterboezen en rechterkamer naar de longen gepompt en vervolgens via de linkerboezem en de linkerkamer pompt het hart  het zuurstofrijke bloed uit de longen het lichaam weer in.  Nu bleek er bij bruinvis Suzanne een open verbinding  te zijn tussen de 2 kamers van het hart en bleken bovendien een aantal hartkleppen, die er voor moeten zorgen dat bloed niet terugstroomt, te lekken. Hierdoor was de bloedcirculatie door het lichaam verstoord en niet optimaal. In de toekomst zou dit voor (ernstige) klachten gaan zorgen.

Er werd daarom besloten om de behandeling en verzorging te stoppen en de bruinvis in te laten slapen. Na het overlijden is de bruinvis verder uitgebreid onderzocht en daarbij werden bovenstaande bevindingen dan ook bevestigd. Ook was duidelijk dat het hart vergroot was. Het is voor het eerst dat een dergelijk afwijking is gezien bij een bruinvis. Meer over het onderzoek lees je hier: http://www.int-res.com/abstracts/dao/v118/n3/p177-183/  

Beelden van de hartecho kun je hier bekijken: http://ttps://youtu.be/P8CN6mHpmhk

plaatje voor dolfijn bruinvis suzanne

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn