golven

01 januari 2019

Nieuwjaarsdag wordt gestart met triest nieuws. Op de Faeröer eilanden heeft vandaag namelijk de eerste dolfijnen-slachting van het jaar plaats gevonden. Een groep van 70 Grienden is door de bewoners van het eiland Suduroy, het meest zuidelijke eiland van de Faeröer eilanden groep, de kust opgejaagd en daar gedood. Volgens lokale media zijn voor de actie zo’n 12 tot 14 boten ingezet om de groep het strand op te jagen.

grind sandur

De traditionele jacht op dolfijnen door de bevolking van de Faeröer eilanden wordt ook wel Grind/Grindadráp genoemd en krijgt wereldwijd veel protest. Volgens de bevolking van de eilanden is de jacht nodig om de bewoners van voedsel te voorzien. Tegenstanders vinden de jacht onnodig en barbaars. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van het vlees van de Grienden ongezond is, vanwege de grote hoeveelheid kwik en gifstoffen in deze dieren door vervuiling van het zeewater.

Vorig jaar deed Sea Shepherd de eilanden groep nog een aanbod van 1 miljoen euro als het de komende tien jaar niet zou jagen op dolfijnen en walvissen. De eilandengroep zou bij het staken van de Grindadráp elk jaar 100.000 euro ontvangen van Sea Shepherd wat vervolgens dan besteed moest worden aan de promotie van eco-vriendelijke tourisme, whale-watching activiteiten, ontwikkeling van lesmateriaal voor kinderen over walvisachtigen en het trainen van de bevolking om te kunnen handelen bij een stranding van een dolfijn of walvisachtige. Dat aanbod vervalt nu.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn