golven

Eerste bevindingen onderzoek gestrande gewone dolfijnen
07 december 2020

Op vrijdag 20 november werd er vanaf de Oosterscheldekering een groepje dolfijnen waargenomen en gemeld via de website Waarneming.nl De melders gaven door 2-3 dolfijnen te hebben gezien en op basis van het beeldmateriaal kon de soort worden vastgesteld op gewone dolfijn (Delphinus delphis). Helaas volgde de waarneming dat weekend met twee meldingen over gestrande dolfijnen. Op 21 november werd een dode gewone dolfijn aangetroffen bij Zierikzee. Vermoedelijk was één van de dolfijnen de kering door gezwommen en terecht gekomen op het strand en na stranding overleden.  Zondag 22 november werd rond de  middag op het strand van Breskens een tweede dolfijn aangetroffen. Het dier overleed niet lange tijd later. 

Beide dieren zijn voor onderzoek overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar aan de faculteit Diergeneeskunde uitgebreid onderzoek is gedaan naar de oorzaak van stranden en overlijden. Vandaag deelde onderzoekster Lonneke IJsseldijk de eerste bevindingen. Het eerst gestrande dier bleek in een slechte gezondheid te verkeren en een ontsteking te hebben in de hersenen en darmen. Ook werd een longontsteking met longworminfectie aangetroffen. Het tweede gestrande dier had eveneens een longontsteking en ook tekenen van een ontsteking in de hersenen. De stranding is beide dieren waarschijnlijk fataal geworden. Verder pathologisch onderzoek loopt nog. 

Gewone dolfijnen komen soms op bezoek in ons deel van de Noordzee. Twee strandingen in 24 uur tijd is wel zeldzaam. Gewone dolfijnen zijn slanke, kleine dolfijnen die max ongeveer 2 meter groot worden. Ze leven in groepen in diepe open zeeën. Gewone dolfijnen zijn herkenbaar aan de hoge en sikkelvormige rugvin en de gelige flanken. Op de flanken is bij een gewone dolfijn een zandloperpatroon zichtbaar.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn