golven

gewone dolfijn breskens
7 december 2020

Op vrijdag 20 november werd er vanaf de Oosterscheldekering een groepje dolfijnen waargenomen en gemeld via de website Waarneming.nl De melders gaven door 2-3 dolfijnen te hebben gezien en op basis van het beeldmateriaal kon de soort worden vastgesteld op gewone dolfijn (Delphinus delphis). Helaas volgde de waarneming dat weekend met twee meldingen over gestrande dolfijnen. Op 21 november werd een dode gewone dolfijn aangetroffen bij Zierikzee. Vermoedelijk was één van de dolfijnen de kering door gezwommen en terecht gekomen op het strand en na stranding overleden.  Zondag 22 november werd rond de  middag op het strand van Breskens een tweede dolfijn aangetroffen. Het dier overleed niet lange tijd later. 

Beide dieren zijn voor onderzoek overgebracht naar de Universiteit Utrecht waar aan de faculteit Diergeneeskunde uitgebreid onderzoek is gedaan naar de oorzaak van stranden en overlijden. Vandaag deelde onderzoekster Lonneke IJsseldijk de eerste bevindingen. Het eerst gestrande dier bleek in een slechte gezondheid te verkeren en een ontsteking te hebben in de hersenen en darmen. Ook werd een longontsteking met longworminfectie aangetroffen. Het tweede gestrande dier had eveneens een longontsteking en ook tekenen van een ontsteking in de hersenen. De stranding is beide dieren waarschijnlijk fataal geworden. Verder pathologisch onderzoek loopt nog. 

Gewone dolfijnen komen soms op bezoek in ons deel van de Noordzee. Twee strandingen in 24 uur tijd is wel zeldzaam. Gewone dolfijnen zijn slanke, kleine dolfijnen die max ongeveer 2 meter groot worden. Ze leven in groepen in diepe open zeeën. Gewone dolfijnen zijn herkenbaar aan de hoge en sikkelvormige rugvin en de gelige flanken. Op de flanken is bij een gewone dolfijn een zandloperpatroon zichtbaar.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn