golven

13 december 2015

Gistermiddag werd door de Kustwacht tijdens een helikoptervlucht een gestrande, dode walvis waargenomen op de zandplaat de Razende Bol. De Razende bol is een onbewoond eiland ten zuidwesten van Texel. De Kustwacht is direct met SOS Dolfijn, het kenniscentrum voor walvisachtigen in de Noordzee, in contact getreden. Het leek te gaan om een dier van rond de 5-6 meter lang, maar men twijfelt op dat moment nog  over de soort en de toestand waarin het dier zich begeeft.  Vanwege de opkomende storm en het invallen van de duisternis is het niet mogelijk om dan nog beeldmateriaal te krijgen en/of verdere actie te ondernemen.  

Walvissen zijn beschermde dieren waar in verhouding nog weinig kennis over is. Wel is bekend dat veel walvissoorten problemen ondervinden en bedreigd worden in zee. Het is belangrijk dat bij het aanspoelen van deze dieren er direct actie ondernomen wordt om deze dieren te kunnen onderzoeken. Daarom worden alvast diverse instanties via SOS Dolfijn op de hoogte gebracht. Hoewel SOS Dolfijn zich voornamelijk bezig houdt met de verstrekking van deskundig advies en hulp bij levende walvissen in nood, fungeert zij in dit soort gevallen vaak als coördinator bij het inschakelen van de juiste partijen die het dier moeten gaan onderzoeken.

Er komt een heel prettige en goede samenwerking tot stand tussen Kustwacht, Rijkswaterstaat, Universiteit Utrecht en ondernemer ’t Sop die allen zich inzetten en hulp aanbieden om zo snel mogelijk meer duidelijkheid over de soort en de toestand van te dier te bemachtigen, zodat bepaalt kan worden of en zo ja wanneer, onderzoekers sectie kunnen gaan verrichten op het dier.

Eind van deze zondagochtend is het Ecomare gelukt foto’s te maken van het dier en is het duidelijk geworden dat het zeer waarschijnlijk gaat om een dwergvinvis. Hoewel het dier al in staat van ontbinding is, is dit dier toch een bron van informatie en kunnen onderzoekers ook bij dit dier nog veel kennis opdoen. Vermoedelijk zal er morgen onder leiding van de afdeling pathologie van Universiteit Utrecht sectie op het dier worden verricht.

SOS Dolfijn bedankt de Kustwacht, Rijkswaterstaat, Universiteit Utrecht afdeling pathologie, IMARES, Ecomare en 't Sop Texel voor de goede samenwerking en bereidheid tot hulp.

dwergvinvis

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn