Gisteren werd een opmerkelijke waarneming ingevoerd op het natuurplatform www.waarneming.nl. Er werd een bruinvis gezien in het Volkerak. Dat is een zoetwatermeer in het zuiden van Nederland. Het gebied is via sluizen verbonden met o.a. de Oosterschelde en het Schelde-Rijnkanaal dat helemaal doorloopt tot aan het Belgische Antwerpen. De waarnemer zag de bruinvis kort enkele malen boven komen om adem te halen. Daarbij waren de kenmerkende stompe snuit en driehoekige rugvin goed te zien.
Een zoetwatergebied is op termijn een ongunstig leefgebied voor walvisachtigen die normaal in zee leven. De fysiologie en huid van walvisachtigen zoals de bruinvis zijn aangepast op een leven in zout water. Deze dieren kunnen door zoet water huidproblemen ontwikkelen. Toch zwemmen bruinvissen vaker zoet water gebieden met een open verbinding naar zee in, zoals rivieren waar ze stroomopwaarts kunnen worden waargenomen.
Het Volkerak is een groot gebied met een oppervlakte van ruim 60 vierkante kilometers waar het niet eenvoudig is om een bruinvis met een lengte van max anderhalve meter te lokaliseren. Lokale hulpverleners van o.a. het EHBZ en RTZ zijn gevraagd om nieuwe waarnemingen door te geven aan SOS Dolfijn. Ook is beeldmateriaal gewenst om de toestand van de bruinvis beter te kunnen beoordelen.
In 2002 werd in het gebied nog een dolfijn waargenomen. Dat dier is destijds via Antwerpen het Schelde-Rijnkanaal ingezwommen en via het Volkerak de rivier de Dintel opgezwommen. Vermoedelijk heeft de dolfijn de weg terug ook weer weten te vinden want in de dagen daarna werd het dier niet meer terug gezien. Of de bruinvis ook helemaal via Antwerpen is gekomen is niet bekend. Aannemelijk is dat het dier via een sluis vanuit de Oosterschelde mogelijk het gebied is ingezwommen. In de Oosterschelde komen meer bruinvissen voor.