golven

Plastic aangetroffen in gestrande potvis
02 november 2019

Het team van het Engelse CSIP heeft de eerste bevindingen van het onderzoek op de gestrande jonge potvis gedeeld. Het dier strandde 29 oktober levend op de kust van Hell’s Mouth, Gwynedd, Wales. Het diertje overleed na de stranding. Het onderzoek toont aan dat de potvis, een jong mannetje van 670 cm groot, in een matige tot slechte voedingstoestand verkeerde. Het dier had niet recentelijk gegeten, wel werden in de maag diverse inktviskaakjes aangetroffen. Verder werd er in de jonge potvis een groot stuk blauw plastic aangetroffen, touwen, visdraad en verschillende kleinere stukjes plastic. Op het blauwe plastic na hebben de andere voorwerpen mogelijk al langere tijd in het dier gezeten. Er was echter geen blokkering van het maagdarmstelsel door het afval.

Deze potvis is de op één na kleinste potvis die is aangespoeld op de kust van het Verenigd Koninkrijk en de eerste die is aangespoeld in Wales. Op de huid zijn walvisluizen aangetroffen en ook tijdens het onderzoek in organen diverse parasieten. Histologisch en bacteriologisch onderzoek zijn ingezet en verschillende monsters zijn hiervoor genomen. De uitslagen daarvan moeten hopelijk meer duidelijkheid geven waardoor deze kleine potvis zijn groep is kwijt geraakt en in dit gebied terecht is gekomen en is gestorven. 

archiefFoto door CSIP - ZSL 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn