golven

Bruinvis Terschelling was ziek
29 december 2019

De bruinvis die op Tweede Kerstdag werd aangetroffen op het strand van Terschelling was ziek. Zo blijkt uit de eerste bevindingen van het onderzoek uitgevoerd aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Tijdens de sectie werd duidelijk dat het jonge mannetje met een lengte van 127 cm en een lichaamsgewicht van 31 kg kampte met een ernstige longinfectie. Een groot deel van de longen waren gevuld met longwormen waardoor het dier waarschijnlijk veel moeite had met ademhalen. Ook in de maag, lever, alvleesklier en de gehoorgangen werden parasieten aangetroffen. In de maag en darmen werden weinig voedselresten aangetroffen. Het dier heeft tijdelijk minder goed kunnen jagen waardoor hij verzwakte en uiteindelijk is aangespoeld. Toen wandelaars het diertje vonden was het reeds overleden. Vogels hadden de bruinvis echter al eerder gevonden en zagen er een voedselrijke maaltijd in. Hierdoor had de bruinvis pik-wonden aan de linkerzijde van de kop. Dankzij de hulp van Zeehondenopvang Terschelling en de Dierenambulance De Waadhoeke kon de bruinvis geborgen worden en vervoerd naar het vaste land zodat het onderzoek kon plaats vinden. Ook dank aan de vinders die de moeite namen om het gestrande dier te melden bij SOS Dolfijn. 

terschellingBeeldmateriaal door vinders Bas en Jeane Meijer

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn