golven

23 januari 2015

Een bruinvis die afgelopen maandag gewond aanspoelde op Terschelling is hoogstwaarschijnlijk slachtoffer van een  grijze zeehond. De bruinvis is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn en maakt het naar omstandigheden goed. Het dier zal worden verzorgd totdat het voldoende is herstelt en aangesterkt voor een terugkeer naar zee.

Medewerkers van SOS Dolfijn kregen afgelopen maandag een melding van een bruinvis in nood die gevonden was aan de dijk op Terschelling. Het dier is overgedragen door lokale hulpverleners en opgevangen in het specialistische opvangcentrum van de stichting. Bij binnenkomst bleek dat het dier verwondingen had  aan de staart en vinnen. Ook was sprake van bloedarmoede, uitdroging en werd een longworminfectie geconstateerd. De jonge bruinvis, die de naam Bendert heeft gekregen, wordt hier momenteel voor behandeld.
De wonden aan het dier bleken sterk overeen te komen met verwondingen die worden toegebracht door de grijze zeehond. Onderzoekers van IMARES en de UU hebben onlangs een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat bruinvissen in de Noordzee veelvuldig doelwit zijn van aanvallen door grijze zeehonden. Dit heeft voor de slachtoffers vaak een fatale afloop. Bendert heeft wat dat betreft geluk gehad dat hij de vermoedelijke aanval heeft overleefd.
Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn zwemt het diertje weer zelfstandig in het opvangbassin maar is zijn situatie kritiek: “Hij heeft duidelijk gezondheidsproblemen en naast de verwondingen heeft hij last van bloedarmoede en de infectie in zijn longen. Voor de verzorging en voedingen blijven we nu nog dag en nacht bij het dier, het is afwachten hoe het herstel vordert”. Afgelopen woensdag zijn twee andere bruinvissen na een intensieve rehabilitatie teruggeplaatst in de Noordzee. Everaarts vervolgt: “Wanneer Bendert herstelt van zijn verwondingen en medische problemen zal ook hij worden teruggebracht naar zee voor een tweede kans.“
Voor medewerkers en vrijwilligers van SOS Dolfijn is de zorg voor levend aangespoelde kleine dolfijnachtigen een dagelijkse verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij meestal om bruinvissen. Een bruinvis is een kleine walvis die in de Noordzee voorkomt. Elk jaar worden meerdere ernstig zieke of gewonde dieren opgevangen nadat ze aanspoelen op de Nederlandse, Belgische of Duitse kust. Ongeveer de helft van de opgevangen dieren wordt gered. SOS Dolfijn is daarmee het meest succesvolle rehabilitatiecentrum voor dolfijnachtigen ter wereld. De organisatie wil door opvang, educatie en onderzoek een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners.

Bruinvis overleeft aanval grijze zeehond

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn