golven

archief
15 april 2021

Afgelopen zondag 4 april, op Eerste Paasdag, kwam er bij het team van RTZ Zeeland een melding binnen dat er bij Colijnsplaat een dode bruinvis was aangetroffen. Het dier verkeerde in een “verse toestand”, wat betekent dat het recentelijk overleden was en nog niet in een staat van ontbinding verkeerde. Dat maakte de bruinvis zeer geschikt voor een uitgebreid onderzoek aan de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Daar wordt in opdracht van het ministerie op dergelijke “verse” bruinvissen onderzoek gedaan om de oorzaak van het stranden en overlijden te achterhalen. 

Uit het onderzoek is gebleken dat de bruinvis een volwassen vrouwtjes bruinvis was met een lengte van 159 cm. Hoewel ze niet recent had gegeten verkeerde ze in een goede voedingstoestand en woog ze 65,5 kg. Onderhuidse bloedingen bevestigen het vermoeden dat deze bruinvis levend gestrand was. De vrouwtjesbruinvis was drachtig van een mannelijke foetus die inmiddels 52 cm groot was en 2,5 kg woog. Bij geboorte zijn kalfjes van bruinvissen zo’n 65-80 cm groot en wegen dan al 5 kg. Het geboorteseizoen van de bruinvis is in de periode mei t/m augustus, met een geboortepiek in de maanden juni en juli. Hoewel dus nog niet voldragen bleek uit het onderzoek dat de bevalling al in gang was. Verder onderzoek is ingezet om te achterhalen waardoor de bevalling al gestart was en de navelstreng gescheurd bleek. 

Stichting Rugvin monitort al jaren de bruinvissen die leven in de Oosterschelde en verzameld sinds 2009 beeldmateriaal waardoor individuen herkend kunnen worden en bewaart deze in een fotocatalogus. Wanneer er bruinvissen rondom de Oosterschelde stranden, worden beelden dan ook standaard gedeeld zodat er kan worden bepaald of het dier een bekende was bij Stichting Rugvin. Walvissen hebben allemaal zo hun eigen unieke uiterlijke kenmerken waaraan een dier kan worden herkend. Bij bruinvissen is dat bijvoorbeeld een bepaald patroon qua kleur of littekens op de huid en de rugvin. De bruinvis die gevonden werd bij Colijnsplaat bleek een match en staat in de catalogus van Rugvin bekend onder nummer L003R007. Het dier werd in 2011 al voor het eerst gefotografeerd in de Oosterschelde. De laatste matchfoto in de catalogus is van 2019 en ook in de tussenliggende jaren werd deze dame geregeld waargenomen. Bruinvissen kunnen wel meer dan 20 jaar oud worden. In het wild halen ze deze leeftijd niet vaak en worden vaak niet ouder dan 10-15 jaar. 

Foto door RTZ Zuidwest

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

SOS Dolfijn bestaat 20 jaar

15-11-2024: De stichting bestaat vandaag al weer 20 jaar en viert dit samen met de bezoekers van Dierenpark Hoenderdaell middels leuke activiteiten. 

Lees meer

 
 

Waar zwemmen Martin en Iza nu? 

14-08-2024: Op 11 juli zijn bruinvissen Martin en Iza na een herstel van maanden teruggebracht naar zee. Een veelgestelde vraag is: waar zijn ze nu?   

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn