golven

Bruinvis gestrand bij Petten
19 juni 2020

Op het strand van Petten was vanavond een bruinvis aangetroffen. De vindster vond het dier in de branding rond half acht en bedacht zich niet. Ze hielp de bruinvis terug in zee, de zandbanken over. Eenmaal thuis belde ze alsnog het noodnummer van SOS Dolfijn. Een goede beslissing, want de kans op herstranding is er wanneer een bruinvis of dolfijn vanaf het strand terug in zee wordt geholpen. Vaak is zo’n dier gedesoriënteerd of verzwakt en spoelt het opnieuw aan. Direct heeft SOS Dolfijn dan ook lokale hulpverleners van het EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) gevraagd om ter plaatse te gaan. Zij kijken vanavond en eventueel morgen in het gebied uit naar het dier, voor het geval de bruinvis opnieuw aanspoelt. 

De vindster heeft diverse beelden met SOS Dolfijn gedeeld. De afgelopen tijd spoelden er veel kalfjes aan, die nog moederafhankelijk waren. Dat is deze bruinvis op basis van de beelden niet. Het dier is mogelijk al een paar jaar oud. Toch is er vaak wel wat aan de hand en zijn aangespoelde bruinvissen vaak ziek of verzwakt. Mocht de bruinvis opnieuw aanspoelen dan zal het uitvoeriger onderzocht worden. Als een gestrand dier een kansje van overleven heeft, dan doet SOS Dolfijn dit altijd per boot verder op open zee. Dat vergroot de kans dat het dier zich weer goed kan oriënteren.

Vind jij een levend gestrande bruinvis of dolfijn? Meld dit dan altijd met spoed aan de experts van SOS Dolfijn. Ons telefoonnummer is 06-46656601. Om het dier in nood direct te kunnen helpen, hebben we 4 regels opgesteld. Je leest ze hier.
 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn