07-10-2016 Update situatie Stichting SOS Dolfijn

Op 12 september jl. maakte SOS Dolfijn wereldkundig dat zij na 31 december 2016 de huidige samenwerking met het Dolfinarium in Harderwijk stopt en zal gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. De reden hiervoor is dat SOS Dolfijn sinds de oprichting in 2004 grootse moeite heeft gehad om op de huidige locatie te worden gezien als zelfstandige organisatie. Dagelijks wordt de stichting geconfronteerd met de verwarring dat SOS Dolfijn deel zou zijn van het commerciële zeezoogdierenpark, hetgeen fondsenwerving en eigen ontwikkeling ernstig bemoeilijkt.

SOS Dolfijn heeft al langere tijd de wens om te verhuizen en samen te gaan werken met andere natuur- en educatie organisaties. Door een dergelijke samenwerking kan nog meer bereikt worden voor de natuur en de bescherming hiervan. Op dit moment onderzoekt SOS Dolfijn nieuwe samenwerkingsverbanden en mogelijkheden voor opvangfaciliteiten. Over een aantal weken moet meer duidelijk zijn over concrete oplossingen voor de nabije toekomst. Waarschijnlijk zal op een nieuwe locatie eerst een tijdelijke noodopvang worden opgericht.

Jaarlijks spoelen er honderden dieren aan op de stranden langs de Noordzee. Meestal gaat het dan om dode bruinvissen. Maar tientallen keren per jaar komen zieke, gewonde of verzwakte walvissen in de problemen voor onze kust en stranden. Deze dieren hebben altijd medische hulp nodig. SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor walvissen in Noord-Europa en komt in actie voor deze dieren in nood. Het is voor de walvissen dan ook van groot belang dat SOS Dolfijn blijft voortbestaan en zo spoedig mogelijk weer volledig operationeel is.

Op dit moment verblijven er in het huidige opvangcentrum van SOS Dolfijn twee bruinvissen. Beide dieren zijn in maart dit jaar ziek aangespoeld gevonden. Zonder de hulp van SOS Dolfijn waren de dieren zeker op het strand gestorven. De bruinvissen hebben de namen Nena en Sven gekregen en krijgen dagelijks de nodige verzorging van de medewerkers en vrijwilligers van de stichting. Bruinvis Sven wordt momenteel voorbereid op zijn terugkeer naar zee. Helaas is voor bruinvis Nena nog verdere behandeling nodig vanwege een hardnekkige en zware longontsteking. Nena en Sven zijn de laatste aangespoelde bruinvissen die in Harderwijk zullen worden verzorgd. Behandeling van zieke bruinvissen en dolfijnen duurt doorgaans 3 tot 6 maanden. SOS Dolfijn kan nieuwe patiënten op dit moment geen zekerheid bieden op een volledig rehabilitatietraject, gezien de tijdsperiode tot aan het vertrek van de huidige locatie. Om die reden is besloten om tijdelijk de opname van nieuwe patiënten stop te zetten. Het team blijft uiteraard dag en nacht voor walvissen in nood klaar staan. Maar in de meeste gevallen zal het op dit moment betekenen dat de dieren uit hun lijden verlost moeten worden op het strand.

Hoe eerder het opvangcentrum van SOS Dolfijn een nieuwe locatie heeft, hoe eerder er weer optimale hulp aan gestrande walvissen kan worden geboden!

Voor de nieuwe plannen en de verhuizing is geld nodig. SOS Dolfijn is dan ook op zoek naar nieuwe sponsoren en donateurs. Vrijwilligers van de stichting startten onlangs al een crowdfunding actie om zo geld in te zamelen. Een hartverwarmend goede start.  Maar helaas is dat nog niet voldoende. Door het uitblijven van inkomsten op de huidige locatie in Harderwijk, heeft SOS Dolfijn ook voor het restant van 2016 nog geld nodig. Geïnteresseerden kunnen contact op nemen via het contactformulier

Het reeds eerder verschenen bericht over het vertrek uit Harderwijk lees je hier: www.sosdolfijn.nl/sos-dolfijn-vertrekt

gestrande bruinvis

 

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Kustwacht ontdekt 2 dode walvissen in Noordzee

10-09-2019: Tijdens observatieronden heeft de Kustwacht vandaag twee dode walvissen ontdekt in de Noordzee.  Lees meer

Bruinviskalf Ter Heijde was vermagerd

05-09-2019: Op het strand van Ter Heijde is maandagmiddag een magere pasgeboren bruinvis aangespoeld  Lees meer  

Levende witsnuitdolfijn Kijkduin

07-08-2019: Een witsnuitdolfijn is aangespoeld bij Kijkduin. Het dier overleed kort daarna. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Doneren

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn