Spitssnuitdolfijn in de Oosterschelde

Een jonge Spitssnuitdolfijn is donderdagochtend 31 augustus levend gestrand nabij het Zeeuwse Serooskerke Schouwen / Schelphoek. Hulporganisatie SOS Dolfijn kreeg om tien uur die ochtend een melding via het noodnummer dat het dier, toen nog zwemmend, werd waargenomen. Spitssnuitdolfijnen leven normaal in de diepe zeeën waar ze op kilometers diepte op inktvis jagen. Een verdwaalde jonge Spitssnuitdolfijn in de Oosterschelde was dan ook alle reden voor SOS Dolfijn om uit te rukken en het dier hulp te gaan bieden.

img
Foto: Liane van Hoven Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree
 

Intussen waren lokale hulpverleners van het RTZ (Reddingsteam Zeezoogdieren) en Zeezoogdierenhulp Kop van Goeree ter plaatse om de situatie te monitoren en zij stonden continu in contact met SOS Dolfijn. Vanwege de soort en de grootte van het dier werd ook het Walvisprotocol in werking gezet. Onder leiding van het Ministerie van Economische Zaken werd een plan van aanpak opgezet. De Spitssnuitdolfijn strandde aan het einde van de ochtend en overleed kort daarna. Het gebied waar de jonge vrouwtjes walvis lag, valt onder Staatsbosbeheer. Mede dankzij de fantastische inzet van Staatsbosbeheer kon het dier na overlijden verplaatst worden naar een locatie waar het geborgen kon worden. Het inmiddels gearriveerde team van SOS Dolfijn nam de ruim drie meter grote walvis mee zodat uitgebreid onderzoek kon plaats vinden aan de Universiteit Utrecht. Op de afdeling Pathobiologie stond het team van Lonneke IJsseldijk gereed om uitgebreide sectie te verrichten.

                              img

De Spitssnuitdolfijn is nauwkeurig onderzocht. Aan de buitenzijde van het dier waren een aantal verwondingen goed zichtbaar. Deze verwonding heeft dier opgelopen tijdens de stranding waarbij het met het buikgedeelte op een mossel/oesterbank kwam te liggen. Maar ook waren er verse tandafdrukken waarneembaar op het lijf. Het patroon van deze tandafdrukken zijn passend bij die van een Tuimelaar dolfijn. Tuimelaar dolfijnen staan er om bekend andere dolfijnen maar ook (jonge) walvissen aan te vallen in het wild. In de maag werden geen visresten aangetroffen. De lengte en het gewicht van het dier gaven aan dat het een nog jonge Spitssnuitdolfijn is geweest, mogelijk zelfs nog deels moederafhankelijk. Spitssnuitdolfijnen zijn bij de geboorte al zo’n tweeënhalf meter groot en wegen dan al bijna 200 kg. Dit dier was 349 cm groot en woog 378 kg. Histologisch onderzoek van organen en de hersenen is ingezet. Hieruit zal o.a. blijken of de Spitssnuitdolfijn ontstekingen had. Door de korte tijd tussen het overlijden en aankomst in de sectiezaal konden ook de oren verwijderd worden voor onderzoek. Met dit onderzoek wordt bekeken of het dier gehoorschade had opgelopen. Dit onderzoek kan enkel ingezet worden wanneer de oren binnen 24 uur na het overlijden worden verwijderd en geprepareerd.

uuFoto Faculteit Diergeneeskunde

Het determineren van de exacte soort bij Spitssnuitdolfijnen is lastig, maar het sterke vermoeden bestaat dat dit dier tot de Gewone Spitssnuitdolfijnen behoorde.  Voor zover bekend is het voor het eerst in de geschiedenis dat een Gewone Spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens) is waargenomen in de Oosterschelde. Via Stichting Rugvin zijn beelden binnen gekomen dat het dier op 30 augustus in de middag al is waargenomen ter hoogte van het waterpark Neeltje Jans. De beelden zijn hier te zien. Het was voor de tweede keer dit jaar dat het team van SOS Dolfijn een Spitssnuitdolfijn in nood te hulp kwam. In mei dit jaar strandde een jonge Spitssnuitdolfijn op het strand van Egmond aan Zee. Dat dier was ernstig ziek bleek later uit onderzoek. 

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Kustwacht ontdekt 2 dode walvissen in Noordzee

10-09-2019: Tijdens observatieronden heeft de Kustwacht vandaag twee dode walvissen ontdekt in de Noordzee.  Lees meer

Bruinviskalf Ter Heijde was vermagerd

05-09-2019: Op het strand van Ter Heijde is maandagmiddag een magere pasgeboren bruinvis aangespoeld  Lees meer  

Levende witsnuitdolfijn Kijkduin

07-08-2019: Een witsnuitdolfijn is aangespoeld bij Kijkduin. Het dier overleed kort daarna. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Doneren

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn