SOS Dolfijn vangt eerste bruinvis van 2016 op

Update 04-03-2016: Bruinvis Lene overleden.

De zieke vrouwtjesbruinvis die sinds afgelopen zondag werd verzorgd bij SOS Dolfijn is helaas vandaag overleden. De afgelopen dagen verslechterde haar toestand meer en  meer. Daarom is vanochtend besloten om haar te laten inslapen. Lene was sterk vermagerd en alhoewel het geven van vis en vocht in eerste instantie goed ging, bleef ze gewicht verliezen. Lene heeft voordat de melding zondag bij SOS Dolfijn binnen kwam erg lang (waarschijnlijk 24uur) op het droge gelegen. De veroorzaakte spier- en huidschade kostte haar veel energie en zorgde voor veel problemen.

Daarnaast had ze vermoedelijk een darmontsteking en daardoor diarree. Afgelopen nacht begon het zieke dier ook nog te braken en kon geen voedingen meer binnen houden. Dit alles maakte dat haar toestand bergafwaarts ging. Om haar verder lijden te besparen heeft SOS Dolfijn daarom gevraagd aan de arts om haar te laten inslapen. De overleden bruinvis is vervolgens direct weg gebracht voor een uitgebreid onderzoek. Hopelijk komt uit dat onderzoek naar voren wat bruinvis Lene mankeerde en waardoor ze zo vermagerd op het wad was komen te liggen. Voor de vrijwilligers en de verzorgers is het een verdrietige dag na zes dagen intensieve zorg.

Update 02-03-2016:

De afgelopen zondag gestrande bruinvis Lene heeft nog steeds continu ondersteuning nodig in het water. Bij navraag aan haar vindster lijkt het erop dat Lene zaterdag al gestrand is. De bruinvis lag enkele honderden meters uit de kust op een wadplaat. Doordat ze zo lang uit het water is geweest, is haar huid erg uitgedroogd en beschadigd. Dit herstel kost haar veel energie. Daarnaast heeft Lene erdoor heel erg spierschade opgelopen en kan ze niet zelfstandig zwemmen.

Het eten van vis gaat redelijk. Medewerkers moeten de vis in haar mond doen maar Lene slikt deze vis wel zelf daarna door.
Nu hopen dat het geven van de vis en medicatie snel verbetering geven aan haar. Haar toestand is zeer zorgelijk maar de verzorgers blijven knokken voor haar en de zorg gaat dag en nacht door voor haar.

29-02-2016: SOS Dolfijn vangt eerste bruinvis van 2016 op

Stranding

Op zondagmiddag 28 februari om 16.00 uur kreeg SOS Dolfijn de melding binnen dat er een levende bruinvis was gevonden op het strand van de Duitse Wadden. Het gaat om een vrouwtjesbruinvis van ruim één meter groot. Ze had vermoedelijk al een tijdlang op het strand gelegen waardoor ze mogelijk ernstige spierschade had opgelopen. Het direct terugzetten van het dier in zee was geen optie, omdat ze door uitputting en de spierschade niet langer kon zwemmen en dus zou verdrinken. De enige hulpopties waren het diertje laten inslapen of opvangen. Gelukkig kon SOS Dolfijn het dier opvangen, waardoor ze nu een kans heeft op herstel.

bruinvis lene in opvang

Vervoer

Vanaf de vindplaats werd de bruinvis overgebracht naar een Duitse zeehondenopvang: Seehundstation Norden Norddeich. Vanaf daar werd ze door medewerkers van de zeehondenopvang in een bus naar de grensovergang met Nederland gebracht. Hier werd ze overgedragen aan het rescue team van SOS Dolfijn die al met de dolfijnenambulance op haar stonden te wachten. De bruinvis werd in een speciale hangmat gelegd en tijdens de reis zat één van de medewerkers van SOS Dolfijn naast haar om haar continue nat te houden en te verzorgen. Om 20.45 uur arriveerde de ambulance bij het opvangcentrum in Harderwijk.

Op onderstaande beelden is te zien hoe de in Duitsland gestrande bruinvis gisteren in onze dolfijnenambulance werd vervoerd.

'Lene'

In het opvangcentrum krijgt de bruinvis de naam Lene. Vernoemd naar één van de medewerkers bij Seehundstation Norden Norddeich. Deze medewerkster is vaak contactpersoon tussen SOS Dolfijn en het Seehundstation bij strandingen op de Duitse kust en komt jaarlijks SOS Dolfijn fantastisch en geheel vrijwillig helpen in het opvangcentrum in de zorg bij gestrande bruinvissen.

In de opvang

Na aankomst in het opvangcentrum werd bruinvis Lene direct onderzocht. De bruinvis is behoorlijk vermagerd. Haar ademhalingsfrequentie is ook hoog, wat kan duiden op longproblemen. Tevens zitten er over haar hele staart en staartblad wonden. Verdere onderzoeken vinden de komende dagen plaats om zo te achterhalen wat deze patiënt allemaal mankeert.
De eerste uren is gestart met het geven van vocht en medicatie. Inmiddels is ook langzaam gestart met het voeren van vissen. Lene is te verzwakt om nog zelfstandig te zwemmen en wordt daarom continu in het water ondersteund. 

Bruinvis Lene in bassin

Adoptie

Het team van SOS Dolfijn doet er alles aan om Lene een tweede kans te geven. Zonder financiële middelen lukt dit helaas niet. De kosten voor opvang van een bruinvis lopen snel op door medicatie, voeding, medische kosten, bassinwater enzovoort. Het herstel duurt vaak maanden. Daarom is SOS Dolfijn op zoek naar bedrijven en particulieren die willen meehelpen.

Wil jij Lene helpen? Lees dan hier hoe je haar kunt adopteren! 

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Spitssnuitdolfijn spoelt dood aan

17-08-2020: Een dode spitssnuitdolfijn is vanochtend op de Roggenplaat aangetroffen. Een onderzoek is ingesteld naar de doodsoorzaak. Lees meer

Bruinviskalf overleden op Texel

29-07-2020: Ter hoogte van Paal 16 is op het eiland een levend bruinviskalf aangetroffen. Omstanders probeerden het diertje te helpen. Lees meer  

Bruinvis in nood bij Huisduinen

28-06-2020: Een surfer treft eind van de middag een vermagerde bruinvis in nood aan bij Huisduinen. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn