SOS Dolfijn en Ecomare bundelen krachten

HARDERWIJK 01-02-2016   Stichting SOS Dolfijn en Ecomare willen nauwer gaan samenwerken om de opvang van en voorlichting over zeezoogdieren in Nederland te optimaliseren. Onlangs hebben de besturen van beide organisaties een intentieverklaring ondertekend. Het is de bedoeling dat SOS Dolfijn in 2017 naar Texel verhuist. De komende periode zullen beide partijen gebruiken om onder andere de financiering rond te krijgen die nodig is om een opvangcentrum van SOS Dolfijn bij Ecomare te realiseren. Dit biedt niet alleen kansen op het gebied van onderzoek en opvangwerk, maar ook voor uitgebreide educatieve projecten en voorlichting over deze dieren en hun leefomgeving.

Archieffoto Ecomare en SOS Dolfijn samen in actie bij zieke gestrande bruinvis

Potvisstranding Texel

Tijdens de stranding van vijf levende potvissen in januari dit jaar werkten SOS Dolfijn en Ecomare nauw samen. De gebeurtenissen op het strand van Texel onderstreepten het belang van een gezamenlijke actie van betrokken partijen zodat hulp aan noodlijdende dieren vlot en kundig kan worden geboden. Ook in de toekomst zal juist door een intensievere samenwerking effectieve hulpverlening aan grote walvissen geoptimaliseerd kunnen worden. Wat betreft gestrande bruinvissen is er al een langlopend samenwerkingsverband waarbij de eerste hulp van gestrande bruinvissen op Texel door Ecomare wordt verzorgd totdat het dier wordt overgedragen aan SOS Dolfijn.

Opvang en expertise

Zowel SOS Dolfijn als Ecomare vangen gewonde en zieke dieren op met als doel het dier na herstel weer terug te brengen naar zee. Op Texel worden sinds 1952 zeehonden opgevangen. Het is daarmee de oudste zeehondenopvang in Nederland. Daarnaast heeft Ecomare een vogelopvang voor onder andere olieslachtoffers. SOS Dolfijn is een opvangcentrum voor bruinvissen en dolfijnen en is gevestigd in Harderwijk. Het is de enige opvangorganisatie voor walvisachtigen in Noord Europa en behoort tot de meest succesvolle rehabilitatiecentra voor walvisachtigen ter wereld.

Hulpverlening aan dieren is een kernpunt van beide organisaties. Daarnaast hebben SOS Dolfijn en Ecomare de overeenkomende visie dat met opvangwerkzaamheden als basis een bijdrage geleverd moet worden aan het beschermen van de zee en haar bewoners. Dit gebeurt door middel van educatie, informatievoorziening, onderzoek en maatschappelijke actie. Een dier help je pas echt goed wanneer je mensen bewust maakt van wat ze zelf kunnen doen om het prachtige leefgebied van deze dieren te koesteren en te beschermen.

vrijlating zeehonden

Een mogelijke verhuizing naar Texel

SOS Dolfijn is als autonome organisatie gevestigd op het terrein van Dolfinarium. De stichting heeft ruim 10 jaar geleden de opvangwerkzaamheden van het Dolfinarium overgenomen en is uitgegroeid tot een volwaardig expertise- en opvangcentrum. De afgelopen jaren heeft SOS Dolfijn zich steeds verder ontwikkeld. De organisatie is zich ook meer gaan richten op educatie en het voorlichten over walvisachtigen en de natuur. Dat gebeurd door heel Nederland. Ook is veel kennis verzameld over bruinvissen in samenwerking met onderzoekers.

Op het terrein van het Dolfinarium maakt SOS Dolfijn gebruik van goede faciliteiten. Ook is er een samenwerking met ervaren dierenartsen. Naast de voordelen die een samenwerking met het Dolfinarium biedt, ondervindt SOS Dolfijn ook de nadelen van een aanwezigheid in Harderwijk. In de maatschappij wordt verondersteld dat SOS Dolfijn onderdeel is van het Dolfinarium en dit staat ontwikkeling en fondsenwerving in de weg. Daarnaast bestaat de wens door te groeien door samenwerking met een ander opvang- en educatiecentrum. Door kennis en krachten te bundelen kan veel worden bereikt. Samenwerking met andere opvang- en natuurbeschermingsorganisaties is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Zo wordt samen opgetrokken met het EHBZ strandingsnetwerk, de zeehondenopvang centra en educatieve projecten in Nederland.

Om bovenstaande redenen is het plan ontstaan om de activiteiten te verplaatsen en naar de kust te verhuizen! SOS Dolfijn wil de krachten gaan bundelen met Ecomare en onlangs hebben beide organisaties besloten om te proberen dit te gaan bewerkstelligen. Vanuit een reeds bestaande samenwerking en overeenkomende doelstellingen is een keuze voor de beoogde verhuizing naar Ecomare een logische.

SOS Dolfijn verzorgt de hulpverlening voor alle walvisachtigen in nood in Nederland en omringende landen. Omdat Texel een centrale positie heeft tussen het Nederlands-Duits Waddengebied en de Hollandse, Zeeuwse en Belgische kust is de locatie uiterst geschikt. Ecomare is ook een logische plek voor de activiteiten van SOS Dolfijn met het oog op de educatieve mogelijkheden. Doordat mensen de dieren kunnen bezoeken, kan het verhaal van de Wadden- en Noordzee worden verteld. Ecomare heeft bovendien talrijke educatieve programma’s, een aansprekend natuurmuseum, een prachtige walvistentoonstelling en organiseert natuurexcursies op en rondom het Waddeneiland.

Op zoek naar partners

Om SOS Dolfijn te kunnen huisvesten moet een nieuw opvangcentrum worden gebouwd. Hiervoor zijn plannen ontwikkeld. Een dergelijke ingrijpende verbouwing kost veel geld. Om het project tot een succes te maken zijn SOS Dolfijn en Ecomare op zoek naar partners, fondsen en donateurs die het project financieel willen steunen.

SOS Dolfijn en Ecomare bundelen krachten

Samen sterk in opvangwerk

Ecomare juicht de beoogde komst van SOS Dolfijn toe. De gecombineerde kracht van SOS Dolfijn en Ecomare levert meer potentie in de natuurbeschermingsboodschap, kwaliteitsverbetering in het opvangwerk en een uitbreiding van wetenschappelijke mogelijkheden. Samen kan worden toegewerkt naar een zeedierencentrum met veel expertise en een sterk Wadden- en Noordzeeverhaal met internationale uitstraling.

Click here for english version...

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Spitssnuitdolfijn spoelt dood aan

17-08-2020: Een dode spitssnuitdolfijn is vanochtend op de Roggenplaat aangetroffen. Een onderzoek is ingesteld naar de doodsoorzaak. Lees meer

Bruinviskalf overleden op Texel

29-07-2020: Ter hoogte van Paal 16 is op het eiland een levend bruinviskalf aangetroffen. Omstanders probeerden het diertje te helpen. Lees meer  

Bruinvis in nood bij Huisduinen

28-06-2020: Een surfer treft eind van de middag een vermagerde bruinvis in nood aan bij Huisduinen. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

HomeKids CornerOpvangcentrumMeer leren
Wat doet SOS DolfijnWalvissen in de NoordzeeStrandingWalvisachtigen in nl
Onze missieBruinvissen EHBOVerzorgingBruinvis
ContactHelp meeTerug naar zeeBedreigingen
VerlanglijstWat kun je doenNu in opvangInformatiemateriaal
 Gestrand dier gevonden?  
 Vacatures Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

engels

m bg vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn