golven

Voorheen in opvang

De afgelopen jaren heeft het team van SOS Dolfijn aan tientallen dieren opvang geboden. Ziek, verzwakt en soms ernstig vermagerd kwamen deze dieren aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Sommige dieren konden daar volledig herstellen en zelfs weer terug gebracht worden naar zee voor een tweede kans. Sommigen waren helaas niet meer te redden. Lees hier de verhalen van de verschillende patiënten nog eens terug door op de naam van het dier te klikken.

Dennis
09 juli 2020

DennisBruinvis Dennis verbleef sinds eind september 2013 in het opvangcentrum. 
Hij is gevonden op Terschelling en vernoemd naar zijn vinder.

Bij binnenkomst blijkt Dennis uitgedroogd te zijn en zijn longen klinken afwijkend. Ook hoest hij veel. Op zijn kop zijn netafdrukken te zien. Het vermoeden bestaat dat hij in een visnet heeft vastgezeten en water in zijn longen heeft gekregen. Dennis krijgt lange tijd vispap toegediend omdat hij hele vissen moeilijk kan verteren. Ook geven zijn bloedwaarden aan dat hij bloedarmoede heeft. Na onderzoeken blijkt dat Dennis een ontsteking heeft in zijn darmen en hier bloed verliest.

De behandeling duurt lang maar uiteindelijk is Dennis klaar met deze behandeling en is de ontsteking verholpen. Naast de lichamelijke problemen die Dennis heeft gehad, heeft hij ook een gedragsprobleem.

Hoewel Dennis ook geregeld met de andere bruinvissen zwemt, hangt hij een groot deel van de tijd langs de wanden van het bassin. Dit is afwijkend gedrag. Bij binnenkomst is niet meteen duidelijk wat de leeftijd is van Dennis. Bruinvissen worden doorgaans in de maanden juni/juli geboren en wanneer Dennis eind september in de opvang arriveert lijkt hij te groot om nog een kalf te zijn, maar te klein om ouder dan een jaar te zijn. Er wordt wanneer hij wat is opgeknapt een onderzoek gedaan naar zijn leeftijd. 
Door middel van röntgenfoto’s van de botten is het mogelijk om een nauwkeurige leeftijd van het dier te bepalen. Daaruit is gebleken dat Dennis een maand of drie oud is geweest toen hij strandde.

Bruinvissen zijn de eerste zes maanden van hun leven volledig afhankelijk van het moederdier. Dennis heeft in die paar maanden op zee onvoldoende kunnen leren om zelf te overleven in het wild. Wat betekent dat Dennis helaas niet terug kan keren naar zee. Daarom werd voor Dennis een permanente verblijfplaats gezocht. Omdat Dennis lange tijd kampte met huidproblemen en we daar te weinig verbetering in zagen ondanks behandeling, werd Dennis tijdelijk ondergebracht in een buitenbassin. Hij verhuisde naar de Bruinvisbaai van het Dolfinarium. 

De buitenlucht en het zonlicht hebben hem zichtbaar goed gedaan. Ook vertoont hij actiever zwemgedrag. Omdat Dennis helaas niet uitzetbaar verklaard werd, is een CITES vergunning voor hem aangevraagd en gekregen, zodat we Dennis konden overgedragen. Er is voor gekozen om hem over te dragen aan het Dolfinarium in Harderwijk, Daar kan Dennis een permanent verblijf krijgen tussen soortgenoten. Dennis is inmiddels overgedragen en maakt het goed.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn