golven

Nu in de opvang

Medewerkers van SOS Dolfijn staan dag en nacht klaar om walvissen in nood hulp te bieden. Er is op dit moment één dier onder de zorg van SOS Dolfijn in het opvangcentrum. Patiënten bij SOS Dolfijn hebben doorgaans langdurig hulp nodig. Volledige rehabilitatie duurt vaak 3 tot 6 maanden. Kosten voor de zorg lopen hoog op. Denk aan medicijnen, dierenartskosten, personeel en vis. Daarom is er veel geld nodig om bruinvissen en dolfijnen te kunnen opvangen, verzorgen en weer terug te brengen naar de zee. Wil jij meehelpen aan een gezonde toekomst voor gestrande dieren? En wil jij meehelpen bruinvissen en dolfijnen in de natuur te beschermen? Word donateur, organiseer een eigen actie, doneer jouw VVV-cadeaubon of lever jouw oude mobiele telefoon in. Of adopteer een bruinvis. Meer weten? Bekijk dan hier wat je kunt doen.
                                                             bassin Bassin 1 in het opvangcentrum
navigeren door de afbeeldingen kan met de pijltjes toetsen
Tess
Tess

30-01-2023: Op Texel ter hoogte van Paal 9 wordt een levend gestrande bruinvis aangetroffen. De vinder belt met Ecomare op het eiland. Zij beschikken over een speciale transportkist en zijn door SOS Dolfijn opgeleid om een gestrand dier eerste zorg te kunnen bieden en gaan dan ook direct ter plaatse. Ondertussen vertrekt SOS Dolfijn met de speciale dolfijnambulance en in Den Helder neemt het rescue team de bruinvis over van de dierverzorgers van Ecomare. De bruinvis arriveert kort na de melding al in het opvangcentrum in Anna Paulowna. De jonge vrouwtjesbruinvis is te ziek om zelf te zwemmen en heeft ondersteuning nodig. Vrijwilligers en medewerkers ondersteunen het diertje 24 uur per dag in het water. 

31-01-2023: De bruinvis heeft de naam Tess gekregen. Vernoemd naar het eiland waar ze aanspoelde. De dierenarts heeft Tess onderzocht. Ze heeft duidelijk een heftige longontsteking. Wanneer ze wat verder aangesterkt is, zal de dierenarts haar verder onderzoeken. De eerste uren heeft Tess vooral vocht toegediend gekregen. Inmiddels gaat het eten van vissen ook al best goed. 

04-02-2023: Tess zwemt inmiddels weer goed zelf. Ook eet ze gretig haar visjes. De dierenarts heeft haar verder kunnen onderzoeken en zo is duidelijk geworden dat Tess naast een longontsteking ook nog eens een zware wormeninfectie heeft. Ook hiervoor zal ze behandeld moeten worden. Maar eerst moet Tess wat aansterken. 
https://www.youtube.com/watch?v=kHzV3vFSFDs

22-02-2023: Tess heeft een zware week. Er is gestart met de ontwormingskuur. Dit moet heel geleidelijk aan gebeuren zodat Tess de mogelijkheid heeft om de wormen rustig aan op te hoesten. Ze mag natuurlijk niet stikken in grote hoeveelheden dode wormen. Tess haar ademhaling is regelmatig zwaar en klinkt rauw. Ook hoest ze soms bloed en wormen op. Gelukkig eet ze enorm goed en ook zwemt ze lekker actief rond in het bassin. 

10-03-2023: Bruinvis Tess heeft het einde van haar wormenkuur bereikt. Er zijn tientallen wormen opgehoest variërend van enkele centimeters groot tot wel 20 cm groot. Wat moet ze hier een last van hebben gehad. Inmiddels is Tess ook weer lekker goed aangekomen en zwemt ze actief in haar bassin rond. 

tess opvang

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Replica bultrug ´Dutchy´ onthuld

21-12-2022: SOS Dolfijn heeft een bultrug na laten maken op ware grote. De bultrug is met een lengte van 14 meter een indrukwekkende aanvulling in het educatiecentrum. 

Lees meer

 
 

Gestrande orka Cadzand

16-10-2022: Op het strand van Cadzand is een vrouwelijke orka levend aangespoeld. SOS Dolfijn verleende eerste hulp maar de orka overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Hoe help je een bultrug

11-06-2022 Er komen veel vragen binnen hoe SOS Dolfijn hulp kan bieden aan de jonge, verzwakte bultrug die voor de kust zwemt.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn