golven

08 december 2017

Op het strand van Wijk aan Zee is vandaag een Witsnuitdolfijn aangespoeld. Het mannetjesdier, met een lengte van bijna drie meter is opgehaald voor uitgebreid onderzoek. Witsnuitdolfijnen zijn de meest voorkomende dolfijnensoort in de Noordzee, maar omdat ze niet vlak onder de kust leven zoals bijvoorbeeld bruinvissen worden ze minder vaak waargenomen. Deze dolfijnensoort wordt zo’n drie meter groot en is herkenbaar aan de robuuste bouw van het lichaam, de korte snuit en de hoge sikkelvormige rugvin. Uitgebreide sectie op het dier zal plaatsvinden aan de Universiteit Utrecht bij de faculteit Diergeneeskunde afdeling pathologie. Wellicht wordt uit de sectie duidelijk of de dolfijn ziek was en of het dier nog in leven was toen het aanspoelde op het strand.

witsnuit dolfijn wijk

De wetenschappelijk naam voor de Witsnuitdolfijn is Lagenorhynchus albirostris. Afhankelijk van het leefgebied voeden Witsnuitdolfijnen zich met vissen zoals haring en kabeljauw. Een volwassen dier kan wel 300 kg wegen. Ook worden Witsnuitdolfijnen vaak in groepjes waargenomen.

In 2011 strandde er twee levende Witsnuitdolfijnen op de Nederlandse kust. Deze dieren zijn destijds overgebracht naar het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Het ene dier was nog maar een kalfje en moest geëuthanaseerd worden. Robbie, de mannetjes Witsnuitdolfijn, overleed na enkele maanden zorg.

 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn