golven

Voorbijgangers duwen bruinvis terug
06 juli 2021

Vorige week strandde een volwassen vrouwtjes bruinvis levend aan op de kust bij Oostkapelle. Omstanders probeerde het dier te helpen door het terug te plaatsen in zee. Maar een gestrande bruinvis of dolfijn heeft meestal andere hulp nodig. Vaak zijn deze dieren ziek en verzwakt en niet in staat om te overleven. SOS Dolfijn bouwt momenteel een nieuwe opvangcentrum om in de toekomst weer aan deze dieren opvang en rehabilitatie te kunnen bieden. De vrouwtjes bruinvis is de volgende dag dood terug gevonden en naar de Faculteit Diergeneeskunde gebracht voor onderzoek.

Uit het onderzoek is gebleken dat het vrouwtje 165 cm lang was en 48 kg zwaar. Ze was in een slechte voedingstoestand, en had recent niet gegeten.
De meest opvallende bevinding was dat ze een zeer ernstige eenzijdige longontsteking in de linker long had en een groot abces die long. Ook de omringende lymfeknopen waren ernstig aangetast. Daarnaast had ze een matige hoeveelheid parasieten in longen en maagwand, en een milde huidontsteking welke waarschijnlijk van virale oorsprong is. Ondanks deze ernstige longontsteking, heeft de bruinvis nog wel redelijk recent een kalfje gekregen, en was ze lacterend. 
Vind je een levend gestrand dier, bel dan altijd direct met SOS Dolfijn via 06-46656601.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn