golven

27 maart 2018

Urenlange hulpactie voor gestrande bruinvis

Aan het begin van de middag ziet het rescue-team van SOS Dolfijn op de website Waarneming.nl dat er in het Friese Koehool een bruinvis is waargenomen. De waarnemer meldt hierbij dat het dier op het wad, levend in het slik ligt. Direct slaat SOS Dolfijn alarm via lokale hulpdiensten en probeert in contact te komen met de waarnemer. Ook gaat onmiddellijk het rescue-team van SOS Dolfijn met de dolfijnambulance onderweg. Na kort per e-mail contact te hebben gehad met de waarnemer, valt de communicatie weg. De batterij van zijn telefoon is leeg geraakt…. SOS Dolfijn is snel ter plaatse en zoekt samen met de regionale dierenambulance en medewerkers van het Waterschap de kustlijn over een groot gebied af. De waarnemer en de bruinvis worden niet gevonden.

Ondertussen is het vloed aan het worden en het wad loopt onder water. Omdat de bruinvis na ruim een uur zoeken niet wordt waargenomen, wordt de conclusie getrokken dat het gestrande dier wellicht met het opkomende water weg heeft weten te komen. Het rescue-team vertrekt weer richting de thuisbasis.

Op de terugweg meldt de waarnemer zich weer. Zijn telefoon is weer opgeladen. Hij laat weten dat hij de bruinvis, tot op het moment dat hij naar huis is gegaan, nog levend heeft zien liggen. Het dier lag ver op het wad in een kuil vlak tegen een strekdam en was volgens de waarnemer lastig met het blote oog te zien. De waarnemer laat weten ons graag het dier aan te wijzen en direct keert de dolfijnambulance weer om en keert terug naar Friesland. Inmiddels is de vloed op een hoogtepunt en heeft de bruinvis zich weten te bevrijden uit het slik. Het verzwakte dier strand echter zo’n 500 meter verderop opnieuw.

koehool

Lopen op het wad is niet zonder gevaar. Zeker wanneer het slikgebieden betreft, kan het gevaarlijk zijn. SOS Dolfijn schakelt dan ook de hulp in van een ervaren wadloper. Zelfs voor hem is het erg zwaar om door het slik bij de bruinvis te komen. Maar na bijna twee uur lukt het om de bruinvis van het wad te krijgen. De jonge vrouwtjesbruinvis is wat vermagerd en vogels hebben haar al aangepikt waardoor er wondjes op haar staart zitten en op de wang van het dier. De pikwonden hebben rondom en mogelijk ook in het oog ernstige beschadiging veroorzaakt. Zonder hulp had de bruinvis nog vele uren op het wad gelegen en was ze verder levend aangevreten door de vele vogels in het gebied. Vanwege de ernstige verwondingen, de vermagerde toestand en het tot tweemaal toe stranden wordt besloten om de bruinvis te laten inslapen.

SOS Dolfijn bedankt alle hulpverleners en in het bijzonder Arjen Dijkstra en Gerard Westerhuis voor de geboden hulp!

koehool

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn