golven

27 maart 2018

Urenlange hulpactie voor gestrande bruinvis

Aan het begin van de middag ziet het rescue-team van SOS Dolfijn op de website Waarneming.nl dat er in het Friese Koehool een bruinvis is waargenomen. De waarnemer meldt hierbij dat het dier op het wad, levend in het slik ligt. Direct slaat SOS Dolfijn alarm via lokale hulpdiensten en probeert in contact te komen met de waarnemer. Ook gaat onmiddellijk het rescue-team van SOS Dolfijn met de dolfijnambulance onderweg. Na kort per e-mail contact te hebben gehad met de waarnemer, valt de communicatie weg. De batterij van zijn telefoon is leeg geraakt…. SOS Dolfijn is snel ter plaatse en zoekt samen met de regionale dierenambulance en medewerkers van het Waterschap de kustlijn over een groot gebied af. De waarnemer en de bruinvis worden niet gevonden.

Ondertussen is het vloed aan het worden en het wad loopt onder water. Omdat de bruinvis na ruim een uur zoeken niet wordt waargenomen, wordt de conclusie getrokken dat het gestrande dier wellicht met het opkomende water weg heeft weten te komen. Het rescue-team vertrekt weer richting de thuisbasis.

Op de terugweg meldt de waarnemer zich weer. Zijn telefoon is weer opgeladen. Hij laat weten dat hij de bruinvis, tot op het moment dat hij naar huis is gegaan, nog levend heeft zien liggen. Het dier lag ver op het wad in een kuil vlak tegen een strekdam en was volgens de waarnemer lastig met het blote oog te zien. De waarnemer laat weten ons graag het dier aan te wijzen en direct keert de dolfijnambulance weer om en keert terug naar Friesland. Inmiddels is de vloed op een hoogtepunt en heeft de bruinvis zich weten te bevrijden uit het slik. Het verzwakte dier strand echter zo’n 500 meter verderop opnieuw.

koehool

Lopen op het wad is niet zonder gevaar. Zeker wanneer het slikgebieden betreft, kan het gevaarlijk zijn. SOS Dolfijn schakelt dan ook de hulp in van een ervaren wadloper. Zelfs voor hem is het erg zwaar om door het slik bij de bruinvis te komen. Maar na bijna twee uur lukt het om de bruinvis van het wad te krijgen. De jonge vrouwtjesbruinvis is wat vermagerd en vogels hebben haar al aangepikt waardoor er wondjes op haar staart zitten en op de wang van het dier. De pikwonden hebben rondom en mogelijk ook in het oog ernstige beschadiging veroorzaakt. Zonder hulp had de bruinvis nog vele uren op het wad gelegen en was ze verder levend aangevreten door de vele vogels in het gebied. Vanwege de ernstige verwondingen, de vermagerde toestand en het tot tweemaal toe stranden wordt besloten om de bruinvis te laten inslapen.

SOS Dolfijn bedankt alle hulpverleners en in het bijzonder Arjen Dijkstra en Gerard Westerhuis voor de geboden hulp!

koehool

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Gestrande bruinvis overleden op strand

26-02-2021: Op het strand van Den Haag is een bruinvis levend aangespoeld. Omstanders probeerde het dier terug te helpen naar zee maar dat lukte niet. Diverse hulpdiensten kwamen in actie. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn helpt gestrande bruinvis naar zee

23-02-2021: Op de Hors bij Texel werd vandaag een levend gestrande bruinvis gevonden. Het dier is door medewerkers van SOS Dolfijn en Ecomare met de KNRM hulp terug naar zee geholpen. 

Lees meer

 
 

Bouw nieuwe centrum van start

19-02-2021 Aannemersbedrijf JRM Bouw is van start gegaan met de bouw van het nieuwe centrum voor SOS Dolfijn. De bouwvergunning is verstrekt door de gemeente. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn