Urenlange hulpactie voor bruinvis

27 maart 2018

Urenlange hulpactie voor gestrande bruinvis

Aan het begin van de middag ziet het rescue-team van SOS Dolfijn op de website Waarneming.nl dat er in het Friese Koehool een bruinvis is waargenomen. De waarnemer meldt hierbij dat het dier op het wad, levend in het slik ligt. Direct slaat SOS Dolfijn alarm via lokale hulpdiensten en probeert in contact te komen met de waarnemer. Ook gaat onmiddellijk het rescue-team van SOS Dolfijn met de dolfijnambulance onderweg. Na kort per e-mail contact te hebben gehad met de waarnemer, valt de communicatie weg. De batterij van zijn telefoon is leeg geraakt…. SOS Dolfijn is snel ter plaatse en zoekt samen met de regionale dierenambulance en medewerkers van het Waterschap de kustlijn over een groot gebied af. De waarnemer en de bruinvis worden niet gevonden.

Ondertussen is het vloed aan het worden en het wad loopt onder water. Omdat de bruinvis na ruim een uur zoeken niet wordt waargenomen, wordt de conclusie getrokken dat het gestrande dier wellicht met het opkomende water weg heeft weten te komen. Het rescue-team vertrekt weer richting de thuisbasis.

Op de terugweg meldt de waarnemer zich weer. Zijn telefoon is weer opgeladen. Hij laat weten dat hij de bruinvis, tot op het moment dat hij naar huis is gegaan, nog levend heeft zien liggen. Het dier lag ver op het wad in een kuil vlak tegen een strekdam en was volgens de waarnemer lastig met het blote oog te zien. De waarnemer laat weten ons graag het dier aan te wijzen en direct keert de dolfijnambulance weer om en keert terug naar Friesland. Inmiddels is de vloed op een hoogtepunt en heeft de bruinvis zich weten te bevrijden uit het slik. Het verzwakte dier strand echter zo’n 500 meter verderop opnieuw.

koehool

Lopen op het wad is niet zonder gevaar. Zeker wanneer het slikgebieden betreft, kan het gevaarlijk zijn. SOS Dolfijn schakelt dan ook de hulp in van een ervaren wadloper. Zelfs voor hem is het erg zwaar om door het slik bij de bruinvis te komen. Maar na bijna twee uur lukt het om de bruinvis van het wad te krijgen. De jonge vrouwtjesbruinvis is wat vermagerd en vogels hebben haar al aangepikt waardoor er wondjes op haar staart zitten en op de wang van het dier. De pikwonden hebben rondom en mogelijk ook in het oog ernstige beschadiging veroorzaakt. Zonder hulp had de bruinvis nog vele uren op het wad gelegen en was ze verder levend aangevreten door de vele vogels in het gebied. Vanwege de ernstige verwondingen, de vermagerde toestand en het tot tweemaal toe stranden wordt besloten om de bruinvis te laten inslapen.

SOS Dolfijn bedankt alle hulpverleners en in het bijzonder Arjen Dijkstra en Gerard Westerhuis voor de geboden hulp!

koehool

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn