golven

11 oktober 2019

11-10-2019 Wetenschappers met verschillende achtergrond hebben zich ingespannen om het mysterie op te lossen van een "hondenbeet"-bacterie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de sterfte van bruinvissen.

In een studie hebben microbiologen, pathologen en ecologen, onder andere verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, aan de hand van forensische methoden de bacterie vastgesteld in verwondingen die zijn aangetroffen bij bruinvissen die in Schotland, Engeland, Nederland en België waren aangespoeld. Het bleek te gaan om Neisseria animaloris, een bacterie die eerder in verband werd gebracht met infecties in mensen na hondenbeten. Hoofdonderzoeker Geoff Foster, microbioloog bij Scottish Marine Animal Stranding Scheme: “We achtten het onwaarschijnlijk dat een bruinvis door een hond was gebeten. Vervolgonderzoek wees erop dat de bruinvissen waren aangevallen door grijze zeehonden. Dergelijke aanvallen kunnen fataal zijn, maar in het geval van de onderzochte dieren lijkt het erop dat de bruinvissen de aanval in eerste instantie hebben overleefd, maar later alsnog zijn bezweken aan infecties die ze bij de aanval hebben opgelopen via de bek van de zeehond.”

Lonneke IJsseldijk, hoofdonderzoeker in Nederland: “Een roofdier is nooit 100% succesvol in zijn aanvallen. Er zijn altijd wel dieren die ontsnappen. Maar voor deze bruinvissen liep het niet goed af: door hun bijtwonden hebben ze alsnog een lange, pijnlijke dood gehad.” In het onderzoek wordt met nadruk gewezen op een potentieel risico voor mensen, aangezien Neisseria animaloris een zogenoemd zoönotisch potentieel heeft, wat betekent dat ook mensen erdoor geïnfecteerd kunnen raken.

“Mensen moeten op hun hoede zijn als ze nieuwsgierige zeehonden tegenkomen op het strand of als ze aan het zwemmen zijn,” waarschuwt IJsseldijk, die werkzaam is bij het departement Pathobiologie van de Universiteit Utrecht. “Grijze zeehonden worden pas weer sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw in de zuidelijke Noordzee aangetroffen. Tegenwoordig lopen hun aantallen in de duizenden. Het aantal bruinvissen in de zuidelijke Noordzee is de afgelopen decennia eveneens gestegen, waardoor beide soorten elkaar vaker tegenkomen. Dit vormt mogelijk een verklaring voor de toegenomen sterfte onder bruinvissen na aanvallen van zeehonden, of in ieder geval waarom wij het vaker zien.”

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn