golven

18 februari 2019

Dierenbeschermingorganisatie Life Investigation Agency (LIA) en Actions for Dolphins hebben afgelopen week aangekondigd een rechtszaak aan te spannen tegen de Japanse overheid om zo een verbod te krijgen op de omstreden dolfijnenjacht die jaarlijks plaats vindt bij de Japanse vissersplaats Taiji. Er is een zaak ingediend tegen Mr Yoshinobu Nisaka, gouverneur van Wakayama Perfecture. Hij is de persoon die de Japanse vissers voorziet van de benodigde ontheffing. Volgens Actions for Dolphins en LIA gaat de Japanse dolfijnenjacht in tegen de eigen dierenwelzijn wetten van het land waarin is opgenomen dat zoogdieren door mensen geen onnodige leed mag worden aangedaan. Ook is het doden of verwonden van zoogdieren volgens deze wetten door mensen niet zomaar toegestaan.

De jaarlijkse jacht op dolfijnen bij het beruchte Taiji ontvangt jaarlijks wereldwijd veel protest. Op de verschillende beelden is te zien hoe groepen dolfijnen met boten de baai in worden gejaagd om vervolgens met netten te worden ingesloten. De sociale dieren worden vervolgens één voor één gedood op brute wijze. Enkele dieren worden levend gevangen en doorverkocht voor entertainment. Een tweede punt in de aanklacht is dat de visserij zich niet houdt aan de vastgestelde quota. Zo zou alleen genoteerd worden hoeveel dieren er daadwerkelijk gedood worden of verkocht. Dolfijnen die tijdens de vangst overlijden doordat ze te ernstig gewond raken of verdrinken in de netten, zouden niet gerapporteerd worden. Ook dieren die na de vangst weer worden vrijgelaten in zee, vaak jonge moederafhankelijke dieren, worden niet meegeteld in de vangst. De organisaties hopen middels de strafzaak een definitief einde te maken aan de Japanse dolfijnenjacht.

taiji

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn