Op het strand van Domburg is vanochtend een potvis gevonden. Het dier is zo’n 13 meter groot en is mogelijk afgelopen nacht levend aangespoeld en vervolgens op het strand overleden. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht gaan vandaag uitgebreid onderzoek doen op de potvis.
Potvissen jagen op kilometers diepte naar inktvissen en kunnen moeilijk overleven in de ondiepe Noordzee. Wanneer potvissen worden waargenomen in ons deel van de Noordzee is de kans op een stranding dan ook groot. Jonge potvissen leven vaak in groepen. Omdat de mogelijkheid bestaat dat dit dier onderdeel was van een grotere groep potvissen, wordt op verzoek van SOS Dolfijn de komende tijd dan ook extra uitgekeken via patrouillevluchten naar eventueel meer potvissen in de Noordzee.
29 Potvissen op het strand
In de periode tussen 8 januari en 4 februari 2016 spoelden er in totaal maar liefst 29 jonge mannelijke potvissen aan op de kust van Duitsland, Nederland, Frankrijk en Engeland. In de namiddag van 12 januari 2016 kwam er bij SOS Dolfijn een melding binnen dat er walvissen zouden zijn gestrand op het strand van Texel. Collega’s van Ecomare op Texel gingen met spoed ter plaatse en meldde SOS Dolfijn dat er maar liefst 5 levende potvissen waren aangespoeld. Direct is een team van experts van SOS Dolfijn ter plaatse gegaan. Hulp was echter niet mogelijk. Bij aankomst waren twee van de vijf dieren al aan de stranding bezweken. De andere drie potvissen van ruim 10 meter lang lagen te rollen in de branding. De stormachtige weersomstandigheden en zandbanken maakten benadering vanaf de wal nog vanuit zee onmogelijk. De potvissen hadden door de stranding ernstige verwondingen over de gehele huid opgelopen en overleden later in de nacht.
Autopsie
Op in totaal 22 van de 29 gestrande potvissen is autopsie gedaan. In sommige van de dieren werd plastic afval gevonden, maar de hoeveelheid was op dat moment niet fataal voor het dier geweest. Sterker nog, onderzoekers vonden dat de jonge potvismannen allen in goede en gezonde conditie verkeerden. Ook werden voedselresten aangetroffen waaruit bleek dat sommige potvissen recentelijk nog gegeten hadden.
Navigeren
Potvissen zijn bij de geboorte zo’n 3 tot ruim 4 meter groot. Een volwassen potvis kan wel ruim 18 meter lang worden. Potvissen voeden zich met inktvissen en zoeken deze op soms wel 3 km diepte! In de “puberteit” wanneer potvismannetjes tussen de 10 en 15 jaar oud zijn, trekken de mannen het voedsel achterna richting het Noorden. De vrouwtjespotvissen en jongere dieren blijven in het zuiden achter. Tijdens deze tocht naar het noorden passeren de jonge potvissen soms de westkant van Ierland en het Verenigd Koninkrijk en volgen dit pad op de reis terug ook weer. Veel diersoorten zoals vissen, vogels en schildpadden, maken tijdens dergelijke lange migratietochten gebruik van het aardmagnetisch veld om te navigeren. Het aardmagnetisch veld is ook de basis van kompassen waar bijvoorbeeld de scheepvaart gebruik van maakt.
Storingen
Zonnestormen zorgen bijvoorbeeld voor het prachtige Noorderlicht. Maar tijdens deze zonnestormen kunnen er ook storingen optreden in navigatie- en communicatiesystemen. Zo kan het kompas en andere GPS-systemen tijdelijk uitvallen of satellietbeelden tijdelijk storen. Ook is bewezen dat de zonnestormen effect kunnen hebben op de navigatie van sommige vogels en andere diersoorten. Vlak voor de start van de periode waarin de 29 potvissen vorig jaar strandde, zijn een aantal zonnestormen waargenomen. Of deze zonnestormen daadwerkelijk de veroorzaker zijn geweest voor het uit koers raken en stranden van de 29 potvissen is niet duidelijk. Hoewel Duitse onderzoekers vermoeden dat de strandingen van deze dieren mogelijk in relatie hebben gestaan met, blijft het moeilijk te bewijzen of zonnestormen de daadwerkelijke oorzaak zijn geweest, aldus de Duitse onderzoekers. Het is aannemelijk dat een combinatie van factoren een rol heeft gespeelt.
IFAW en NASA
Sinds dit jaar is er voor het eerst een samenwerkingsverband tussen de NASA (National Aeronautics and Space Administration), het IFAW (International Fund for Animal Welfare) en BOEM (Bureau of Ocean Energy Management) om onderzoek te doen naar de theorie dat zonnestormen gelinkt kunnen worden aan walvisstrandingen. Het IFAW team is in Amerika expert op het gebied van walvishulp. De honderden strandingen in het werkgebied van IFAW worden vergeleken met de data van NASA om te beoordelen of er verband is. Het is de bedoeling dat het onderzoek eind 2017 wordt afgerond.