In de periode tussen 8 januari en 25 februari 2016 spoelden er in totaal maar liefst 30 jonge mannelijke potvissen aan op de kust van Denemarken, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Engeland. In de namiddag van 12 januari 2016 kwam er bij SOS Dolfijn een melding binnen dat er walvissen zouden zijn gestrand op het strand van Texel. Collega’s van Ecomare op Texel gingen met spoed ter plaatse en meldde SOS Dolfijn dat er maar liefst 5 levende potvissen waren aangespoeld. Direct is een team van experts van SOS Dolfijn ter plaatse gegaan. Hulp was echter niet mogelijk. Bij aankomst waren twee van de vijf dieren al aan de stranding bezweken. De andere drie potvissen van ruim 10 meter lang lagen te rollen in de branding. De stormachtige weersomstandigheden en zandbanken maakten benadering vanaf de wal nog vanuit zee onmogelijk. De potvissen hadden door de stranding ernstige verwondingen over de gehele huid opgelopen en overleden later in de nacht.
Een internationaal team onderzocht deze (massa)strandingen. Hoewel in enkele van de dieren afval werd aangetroffen waren niet plastic, een infectie, verstrikking, aanvaring, chemische vervuiling en verandering van de temperatuur van het zeeoppervlak de aanleiding voor de stranding. Een combinatie van verschillende complexe omgevingsfactoren wel.
“Hoewel het niet mogelijk was met overtuiging vast te stellen waarom de walvissen de Noordzee inzwommen, hebben we veel kunnen leren van dit onderzoek; zowel over de individuele dieren, als de populatie en hun leefomgeving. Dit werk benadrukt het belang van multidisciplinair en collaboratief onderzoek, vooral wanneer het gaat over dieren die zich niet aan landgrenzen houden,” aldus Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. Aan dit onderzoek werkten verschillende internationale teams mee, waaronder Zoological Society of London en University of Veterinary Medicine Hannover.
De volledige publicatie is hier te lezen: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0201221