golven

archief
10 juli 2018

Het onderzoek dat is gedaan op de potvis, die op 1 december 2017 aanspoelde op het strand van Domburg, is volledig afgerond. Het onderzoek is in opdracht van het Ministerie van LNV gedaan en uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, Wageningen Marine Research en Bureau Waardenburg. Het volledige rapport is via deze link te lezen.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het dier een jongvolwassen mannetjes potvis was van 15 jaar oud. Het dier was 12,56 meter lang en woog zo’n 20.000 kg. Volwassen potvissen kunnen tot wel 18 meter groot worden en wegen dan ruim 50.000 kg. Uit het onderzoek is gebleken dat het jonge dier niet ziek was maar wel ernstig vermagerd. Een laatste echte maaltijd heeft het dier buiten de Noordzee gegeten, vermoedelijk tussen IJsland en Noorwegen.  In de Noordzee heeft het dier nog een flinke kabeljauw en zeeduivel weten te vangen, maar dat was lang niet genoeg voedsel voor een potvis. Door vermagering en verzwakking is het jonge dier mogelijk verdwaald geraakt in de Noordzee en zo aangespoeld. Er zijn sterke aanwijzingen dat de potvis levend op het strand terecht is gekomen en daar is overleden.

https://www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek/het-onderzoek/onderzoeksverslagen

potvis domburg

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn