22 oktober 2018

Nieuwe vestigingslocatie in zicht voor SOS Dolfijn

Stichting SOS Dolfijn, de natuur- en noodhulporganisatie voor walvisachtigen in de Noordzee, is in gesprek met de eigenaren van Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna voor de mogelijke huisvesting van de stichting aldaar. Na een zoektocht langs diverse locaties door het land is de organisatie verheugd dat de kansen voor vestiging in de Kop van Noord-Holland nu in een ver gevorderd stadium zijn. In de komende periode wordt definitief bepaald of het financieel en operationeel mogelijk is om op korte termijn te starten met de bouw van een modern en specialistisch walviscentrum.  SOS Dolfijn zal hier de opvangactiviteiten hervatten en ook educatie en wetenschappelijk onderzoek zullen centraal komen te staan in het nieuwe centrum.   

Landgoed Hoenderdaell
Landgoed Hoenderdaell is sinds 2008 dagelijks geopend voor publiek en inmiddels een begrip in Noord-Holland. Het landgoed in Anna Paulowna bestaat uit een bosrijk dierenpark en natuur-en stiltegebied. Daarnaast biedt Landgoed Hoenderdaell sinds 2012 ook al een thuisbasis aan Stichting Leeuw, een opvangcentrum voor grote katachtige, en liggen er plannen voor de realisatie van een olifantenopvang waar ex-circusdieren een goede oude dag kan worden geboden. Dierenwelzijn en educatie staan op het landgoed hoog in het vaandel en passen bij de doelstellingen van SOS Dolfijn. Jaarlijks bezoeken ruim 200.000 personen het landgoed.

Educatief walvisopvangcentrum
Tot 2017 was SOS Dolfijn gevestigd in Harderwijk waar het een opvangfaciliteit huurde van het Dolfinarium. Die samenwerking werd stopgezet omdat SOS Dolfijn op die locatie blijvend verward werd een afdeling te zijn van het commerciële zeedierenpark. Dit stond fondsenwerving, verdere ontwikkeling en de onafhankelijkheid van de stichting in de weg. Na het vertrek uit Harderwijk is SOS Dolfijn samenwerkingsverbanden aangegaan met meer gelijkgestemde natuurorganisaties; waaronder een nauwe samenwerking met het IFAW, het International Fund for Animal Welfare. In samenwerking met Landgoed Hoenderdaell en het IFAW wil SOS Dolfijn een educatief walviscentrum realiseren in Anna Paulowna. In het centrum zal een modern ziekenhuis voor kleine walvisachtigen gevestigd zijn, waar zieke en gewonde bruinvissen en dolfijnen een volwaardig rehabilitatie proces kan worden geboden. Ook vertegenwoordigt het centrum een plek waar bezoekers meer kunnen leren en ontdekken over de walvissen die voorkomen in de Noordzee, de natuur waarin ze leven en de gevaren waarmee walvissen te maken hebben, zoals vervuiling en geluidsverstoring. De inheemse bruinvis staat hierin centraal. Na de eventuele herhuisvesting zal SOS Dolfijn als zelfstandige organisatie werkzaam zijn op Landgoed Hoenderdaell met eigen beleid en bestuur.

Financiële steun
De komende periode wordt hard gewerkt aan het realiseren van bovenstaande plannen. Het is de bedoeling dat de bouw zo spoedig mogelijk kan starten en dat medio 2019 weer opvang kan worden geboden aan zieke bruinvissen en dolfijnen. Financiële steun is dringend nodig en wordt onder andere gezocht via subsidie- en vermogensfondsen. Meerder fondsen hebben reeds een toezegging gedaan om het project te steunen. Een gezamenlijke aanvraag bij LEADER Kop van Noord-Holland is inmiddels door de adviescommissie positief beoordeeld. LEADER is een Europese subsidieregeling en onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). 

tessel

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Doneren

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn