golven

22 januari 2012

Zondagochtend is een levende bruinvis gevonden op het strand van Schiermonnikoog. De kleine walvisachtige is opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. Het is de eerste levende bruinvis welke dit jaar wordt verzorgd in het opvangcentrum in Harderwijk. Tijdens de eerste drie weken van dit jaar zijn al zeer veel meldingen geweest van dood aangespoelde bruinvissen. Zondagochtend kwam een melding van Schiermonnikoog van een levende bruinvis die bij harde wind en hoog water op het strand terecht was gekomen. Het dier is met de veerboot naar Lauwersoog gebracht. Het dier is tijdelijk verzorgd door medewerkers van de zeehondencrèche uit Pieterburen totdat de dolfijnambulance van SOS Dolfijn ter plaatse was. De jonge bruinvis heeft de naam Hedzer gekregen, vernoemd naar zijn vinder. Volgens Eligius Everaarts van SOS Dolfijn is het opmerkelijk dat er zoveel dode bruinvissen worden gevonden op onze kust. Ook in 2011 spoelde een recordaantal bruinvissen aan. Er wordt hier door meerdere instanties uitgebreid onderzoek naar gedaan. Everaarts legt verder uit dat er bij levend aangespoelde dieren vaak iets aan de hand is: "Dieren die levend op het strand terecht komen zijn vaak ziek of gewond. Direct terug zetten is dan geen optie. Deze dieren hebben hulp nodig." 
Hedzer heeft pikwonden rond de ogen en blaasgat, toegebracht door meeuwen. Wat Hedzer verder mankeert zal wellicht de komende dagen duidelijk worden. Het dier wordt dag en nacht verzorgd en zal goed worden onderzocht.

levende bruinvis aangespoeld schiermonnikook

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn