golven

archief
2 juni 2020

Opnieuw een melding voor SOS Dolfijn dat er een bruinvis levend gestrand is gevonden. Rond kwart over acht belt de KNRM Ter Heijde dat er ter hoogte van de strandopgang Arendsduin een bruinvis is aangetroffen. Een omstander probeert het dier nog terug te helpen de zee in, maar het diertje spoelt opnieuw weer aan waarop hulp wordt ingeschakeld van de KNRM. Met een transportkist met hierin een speciale hangmat voor bruinvissen gaan de hulpverleners direct naar de locatie toe. Bij aankomst is het dier dood.

De maanden juni en juli zijn de piekmaanden in het geboorteseizoen van de bruinvis. Direct na de geboorte moet een bruinviskalf al met het moederdier meezwemmen. De eerste maanden drinkt het kalf melk. Zonder een moederdier heeft een jonge bruinvis geen kans van overleven. Ook opvang van dergelijke jonge dieren is niet mogelijk omdat de vette moedermelk niet na te bootsen is. De gestrande bruinviskalfjes vandaag bij Vlissingen en Ter Heijde betreffen twee verschillende dieren.

Het kalfje gaat op transport naar Utrecht. Aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt onderzoek gedaan op dode bruinvissen. Meer over dit onderzoek lees je ook op de site: www.uu.nl/onderzoek/strandingsonderzoek

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn