golven

24 augustus 2018

IJsland jaagt momenteel actief op Gewone Vinvissen. Na een pauze van twee jaar is het IJslandse walvisvaarder-bedrijf Hvalur hf weer volop operationeel. Het walvisvlees wordt met name geëxporteerd naar Japan waar het een delicatesse is om te eten. In juli dit jaar was er nog grote ophef omdat het walvisvaarders-bedrijf mogelijk een bedreigde andere walvissoort zou hebben gedood en aan land hebben gebracht; namelijk een Blauwe vinvis. Later is verklaard dat het hier ging om een hybride dier; een kruising tussen een Blauwe en Gewone vinvis.

Vanochtend is de 98e walvis van dit seizoen aan land gebracht en ook dit dier heeft sterke uiterlijke kenmerken van een Blauwe vinvis. Waaronder de typerende zwart gekleurde baleinen. Tijdens het ontleden is tevens duidelijk geworden dat het dier drachtig was. Een menselijk schild van walvisvaarders moest het afvoeren van de foetus verbloemen voor de camera’s van de toekijkende tegenstanders van de jacht. Afgelopen week liet de directie van Hvalur hf nog weten dat er dit jaar in totaal elf zwangere Gewone Vinvissen zijn opgejaagd en gedood. Hij gaf aan dat dit vaker voorkomt tijdens de jacht op dieren en dat de walvisvaarders niet kunnen weten of een dier wel of niet drachtig is.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn