golven

15 februari 2014

Zaterdag 15 februari heeft SOS Dolfijn de eerste gestrande bruinvis van het jaar opgevangen. Het dier is in de ochtend gevonden op de Belgische kust.

Stichting SOS Dolfijn kreeg rond de middag de strandingsmelding binnen en is kort daarna onderweg gegaan richting Belgische grens. Uit foto’s bleek toen al dat het dier ernstige verwondingen had aan één de vinnen en de flank. Bij groot letsel kan besloten worden om tot euthanasie over te gaan om ernstig lijden te voorkomen. In overleg met de dierenarts is toch besloten om de reddingsactie door te zetten en tot opvang over te gaan.

SOS Dolfijn is een opvangorganisatie die klaar staat om hulp te bieden aan walvisachtigen die in nood op de Nederlandse kust terechtkomen. Opvang en rehabilitatie is daarbij één van de hulpopties. Omdat in de ons omringende landen geen specialistische opvangorganisaties bestaan wil SOS Dolfijn ook klaar staan wanneer de vraag uit deze landen komt om hulp te bieden aan bijvoorbeeld gestrande bruinvissen. SOS Dolfijn werkt daarbij samen met Belgische en Duitse strandingsnetwerken.

De gewonde jonge Belgische bruinvis, een mannetje van ongeveer 1,08 meter, is in de loop van de middag aangekomen in Harderwijk en heeft de naam Sjors gekregen. Na een medisch onderzoek en een grondige inspectie waarbij ook de wonden zijn verzorgd, wordt Sjors momenteel in het opvangbassin ondersteund door vrijwilligers. De bruinvis krijgt vocht toegediend en medicatie om infectie van de wonden tegen te gaan. De verwondingen lijken te zijn veroorzaakt door een ander dier. Omdat de bruinvis enige tijd hulpeloos op het strand heeft gelegen kan een vos of een hond de veroorzaker zijn. Toch blijft het enigszins speculeren over de ware toedracht. SOS Dolfijn zal verder onderzoek doen naar de wonden om hier hopelijk meer duidelijkheid over te krijgen. De toestand van de wonden en gezondheid van Sjors zullen de komende dagen nauwlettend gevolgd worden.

Momenteel verblijven twee dieren bij SOS Dolfijn. Naast Sjors wordt ook bruinvis Dennis nog verzorgt in het opvangcentrum.

Eerste bruinvis 2014

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Wall of Shame

03-10-2021: Vandaag was SOS Dolfijn op bezoek in Petten bij Arnold Gronert. Tientallen jaren was hij hulpverlener in het gebied om dieren in nood te helpen. Ook raapte hij afval van de stranden en maakte er kunst mee. 

Lees meer

 
 

Verzwakte bruinvis bij Termunten 

27-08-2021: De bruinvis die verzwakt vorige week werd aangetroffen bij Termunten was ziek. Dat blijkt uit het onderzoek van de Universiteit Utrecht. De bruinvis kampte met een longontsteking en ernstige huidonsteking. 

Lees meer

 
 

Piek in bruinvisstrandingen op de Wadden

29-08-2021 Er spoelen tientallen bruinvissen momenteel aan op de Waddeneilanden. Hoe dit aantal plots zo is gestegen is nog onbekend.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn