golven

15 februari 2014

Zaterdag 15 februari heeft SOS Dolfijn de eerste gestrande bruinvis van het jaar opgevangen. Het dier is in de ochtend gevonden op de Belgische kust.

Stichting SOS Dolfijn kreeg rond de middag de strandingsmelding binnen en is kort daarna onderweg gegaan richting Belgische grens. Uit foto’s bleek toen al dat het dier ernstige verwondingen had aan één de vinnen en de flank. Bij groot letsel kan besloten worden om tot euthanasie over te gaan om ernstig lijden te voorkomen. In overleg met de dierenarts is toch besloten om de reddingsactie door te zetten en tot opvang over te gaan.

SOS Dolfijn is een opvangorganisatie die klaar staat om hulp te bieden aan walvisachtigen die in nood op de Nederlandse kust terechtkomen. Opvang en rehabilitatie is daarbij één van de hulpopties. Omdat in de ons omringende landen geen specialistische opvangorganisaties bestaan wil SOS Dolfijn ook klaar staan wanneer de vraag uit deze landen komt om hulp te bieden aan bijvoorbeeld gestrande bruinvissen. SOS Dolfijn werkt daarbij samen met Belgische en Duitse strandingsnetwerken.

De gewonde jonge Belgische bruinvis, een mannetje van ongeveer 1,08 meter, is in de loop van de middag aangekomen in Harderwijk en heeft de naam Sjors gekregen. Na een medisch onderzoek en een grondige inspectie waarbij ook de wonden zijn verzorgd, wordt Sjors momenteel in het opvangbassin ondersteund door vrijwilligers. De bruinvis krijgt vocht toegediend en medicatie om infectie van de wonden tegen te gaan. De verwondingen lijken te zijn veroorzaakt door een ander dier. Omdat de bruinvis enige tijd hulpeloos op het strand heeft gelegen kan een vos of een hond de veroorzaker zijn. Toch blijft het enigszins speculeren over de ware toedracht. SOS Dolfijn zal verder onderzoek doen naar de wonden om hier hopelijk meer duidelijkheid over te krijgen. De toestand van de wonden en gezondheid van Sjors zullen de komende dagen nauwlettend gevolgd worden.

Momenteel verblijven twee dieren bij SOS Dolfijn. Naast Sjors wordt ook bruinvis Dennis nog verzorgt in het opvangcentrum.

Eerste bruinvis 2014

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn