golven

Dolfijnen voor de Texelse kust
28 augustus 2020

Kort na zes uur kwam een melding binnen bij de dierverzorgers van Ecomare Texel dat er voor de kust bij Texel twee dolfijnen worden waargenomen, gevaarlijk dicht op de kust. De dieren zwemmen in de ondiepe Waddenzee bij een afgaand tij. Dat betekent dat het risico op stranding aanwezig is. SOS Dolfijn wordt daarom ook ingelicht en na het zien van de beelden wordt duidelijk dat het een gewone dolfijn met kalf betreft. Terwijl dierverzorgers van Ecomare de dieren monitoren gaat een team van SOS Dolfijn met de speciale dolfijnambulance ook onderweg om de laatste boot naar Texel te halen.
Gewone dolfijnen (Delphinus delphis) zijn middelgrote dolfijnen die vooral voorkomen in tropische tot gematigde warme wateren. In de Noordzee wordt de soort ook soms gezien. De ondiepe Waddenzee is echter geen goede plek voor dolfijnen. Eerder dit jaar zwom er nog een gewone dolfijn in de haven van Harlingen rond. Dat dier vond uiteindelijk zijn weg weer terug naar zee. Hopelijk loopt ook dit avontuur in de Waddenzee goed af voor moeder en kalf. Mochten de dieren toch stranden dan zullen de dieren zo spoedig mogelijk naar de Noordzee worden geholpen.

*Update 21:30 uur*
Zowel het moederdier als het kalfje zijn ternauwernood niet gestrand geweest. Beide dieren kwamen meerdere malen gevaarlijk dicht op de kust en het kalf zwom zelfs bijna een fuik in. Gelukkig dat medewerkers van Ecomare al ter plaatse waren en konden ingrijpen. Uiteindelijk zijn de dieren zuidelijker gaan zwemmen en werd het zwemgedrag ook weer wat beter. Ook de stress leek te minderen. Het lijkt goed te zijn afgelopen....

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn