golven

Dolfijnen voor de Texelse kust
28 augustus 2020

Kort na zes uur kwam een melding binnen bij de dierverzorgers van Ecomare Texel dat er voor de kust bij Texel twee dolfijnen worden waargenomen, gevaarlijk dicht op de kust. De dieren zwemmen in de ondiepe Waddenzee bij een afgaand tij. Dat betekent dat het risico op stranding aanwezig is. SOS Dolfijn wordt daarom ook ingelicht en na het zien van de beelden wordt duidelijk dat het een gewone dolfijn met kalf betreft. Terwijl dierverzorgers van Ecomare de dieren monitoren gaat een team van SOS Dolfijn met de speciale dolfijnambulance ook onderweg om de laatste boot naar Texel te halen.
Gewone dolfijnen (Delphinus delphis) zijn middelgrote dolfijnen die vooral voorkomen in tropische tot gematigde warme wateren. In de Noordzee wordt de soort ook soms gezien. De ondiepe Waddenzee is echter geen goede plek voor dolfijnen. Eerder dit jaar zwom er nog een gewone dolfijn in de haven van Harlingen rond. Dat dier vond uiteindelijk zijn weg weer terug naar zee. Hopelijk loopt ook dit avontuur in de Waddenzee goed af voor moeder en kalf. Mochten de dieren toch stranden dan zullen de dieren zo spoedig mogelijk naar de Noordzee worden geholpen.

*Update 21:30 uur*
Zowel het moederdier als het kalfje zijn ternauwernood niet gestrand geweest. Beide dieren kwamen meerdere malen gevaarlijk dicht op de kust en het kalf zwom zelfs bijna een fuik in. Gelukkig dat medewerkers van Ecomare al ter plaatse waren en konden ingrijpen. Uiteindelijk zijn de dieren zuidelijker gaan zwemmen en werd het zwemgedrag ook weer wat beter. Ook de stress leek te minderen. Het lijkt goed te zijn afgelopen....

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn