golven

Dolfijnen voor de Texelse kust
28 augustus 2020

Kort na zes uur kwam een melding binnen bij de dierverzorgers van Ecomare Texel dat er voor de kust bij Texel twee dolfijnen worden waargenomen, gevaarlijk dicht op de kust. De dieren zwemmen in de ondiepe Waddenzee bij een afgaand tij. Dat betekent dat het risico op stranding aanwezig is. SOS Dolfijn wordt daarom ook ingelicht en na het zien van de beelden wordt duidelijk dat het een gewone dolfijn met kalf betreft. Terwijl dierverzorgers van Ecomare de dieren monitoren gaat een team van SOS Dolfijn met de speciale dolfijnambulance ook onderweg om de laatste boot naar Texel te halen.
Gewone dolfijnen (Delphinus delphis) zijn middelgrote dolfijnen die vooral voorkomen in tropische tot gematigde warme wateren. In de Noordzee wordt de soort ook soms gezien. De ondiepe Waddenzee is echter geen goede plek voor dolfijnen. Eerder dit jaar zwom er nog een gewone dolfijn in de haven van Harlingen rond. Dat dier vond uiteindelijk zijn weg weer terug naar zee. Hopelijk loopt ook dit avontuur in de Waddenzee goed af voor moeder en kalf. Mochten de dieren toch stranden dan zullen de dieren zo spoedig mogelijk naar de Noordzee worden geholpen.

*Update 21:30 uur*
Zowel het moederdier als het kalfje zijn ternauwernood niet gestrand geweest. Beide dieren kwamen meerdere malen gevaarlijk dicht op de kust en het kalf zwom zelfs bijna een fuik in. Gelukkig dat medewerkers van Ecomare al ter plaatse waren en konden ingrijpen. Uiteindelijk zijn de dieren zuidelijker gaan zwemmen en werd het zwemgedrag ook weer wat beter. Ook de stress leek te minderen. Het lijkt goed te zijn afgelopen....

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Tuimelaar dolfijn waarschijnlijk gebeten door zeehond

14-12-2021: De tuimelaar dolfijn die in de Oosterschelde is aangetroffen was ziek en waarschijnlijk gebeten door een grijze zeehond. 

Lees meer

 
 

Walvisgevangenis ontmanteld

12-12-2021: De beruchte Russische walvisgevangenis is onlangs ontmanteld. Ook heeft president Putin voorgesteld dat er een verbod komt op het vangen van deze dieren uit het wild. 

Lees meer

 
 

Dodelijk bacterie ontdekt in bruinvissen 

26-11-2021 Afgelopen zomer zijn er in korte tijd 190 bruinvissen dood aangespoeld op de Waddeneilanden. Onderzoek toont aan dat de dieren kampten met een dodelijke bacterie.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn