golven

07 juni 2019

In de Sloehaven van Vlissingen is een walvis aangetroffen. Het dier werd in de vroege ochtend ontdekt op de bulb van een binnenvarend schip. De walvis, vermoedelijk een Gewone Vinvis, is dood. Medewerkers van de Universiteit Utrecht, faculteit Diergeneeskunde, gaan vandaag ter plaatse om meer onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van de walvis. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de walvis door een aanvaring om het leven is gekomen of dat het dier ziek was en een natuurlijke dood is gestorven. Verder zal het onderzoek aantonen hoe lang het dier al ongeveer dood is en of het dier voor het overlijden nog recentelijk had gegeten. Voor het onderzoek van start kan gaan moet de walvis eerst nog uit het water gehaald worden. Een medewerker van het hulpverleningsnetwerk RTZ is ter plaatse om dit te coördineren.  

vinvis foto jaap

Update: 

Afgelopen middag hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde de walvis onderzocht die vanochtend werd aangetroffen in de Sloehaven van Vlissingen. Rond vier uur vanochtend werd de walvis ontdekt op de boeg van een binnenkomend schip. In de loop van de ochtend kon het dier de kant op worden getakeld waar ’s middags de onderzoekers aan het werk konden gaan. Microscopisch onderzoek wordt nog ingezet en moet meer zekerheid bieden, maar uit de eerste bevindingen zijn er toch indicaties dat het dier mogelijk nog in leven was toen het in botsing kwam met het schip. De walvis was een jonge Gewone Vinvis, een mannetje van 15,7 meter lang. Een volwassen Gewone Vinvis kan wel tot 27 meter groot worden! Het is het op één na grootste zoogdier op aarde. In de walvis werden nog wel voedselresten aangetroffen maar de walvis verkeerde in een matige voedingstoestand. Het kadaver is verder afgevoerd voor destructie.

archief

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn