golven

08 juli 2019

Op het strand van Texel is vanochtend een dode Dwergvinvis aangetroffen in de branding. Medewerkers van Ecomare kregen de melding door en waren snel ter plaatse. Het dier, met een geschatte lengte van vier meter, is van het strand geruimd en gaat naar de Universiteit Utrecht. Daar zal bij de faculteit Diergeneeskunde, afdeling pathologie, een uitgebreid onderzoek plaats vinden. Zo wordt onder meer getracht de doodsoorzaak te achterhalen en of het dier eventueel ziek was. Dwergvinvissen zijn baleinwalvissen. Een volwassen dier kan zo’n acht meter groot worden.

Meer info en beeldmateriaal: https://www.ecomare.nl/verdiep/nieuws/dwergvinvis-gestrand-op-texel/

Update 10-07-2019: 

De eerste resultaten van het strandingsonderzoek van de dwergvinvis zijn bekend. Het jonge vrouwtje van 4 meter lang en 530 kg zwaar was erg mager. Onderzoekster Lonneke IJsseldijk: “De belangrijkste bevinding was een zeer afwijkende wervelkolom ( S-vormig).” De oorzaak van deze afwijking wordt gezamenlijk met de afdeling Diagnostische beeldvorming verder onderzocht. “We kijken onder andere of het om een aangeboren afwijking gaat of dat het door bijvoorbeeld een eerder trauma of infectie komt,” aldus Lonneke.

Het skelet wordt daarna door een preparateur van Ecomare schoongemaakt en wordt in de toekomst onderdeel van het museum van Ecomare op Texel. De dode dwergvinvis spoelde afgelopen maandag aan bij Paal 19 op Texel.

dwergvinvis texel

foto door Jeroen Hoekendijk

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn