golven

Dode dolfijn blijkt Texelse dier
01 september 2020

De vermoedens van gisteren blijken vandaag helaas te kloppen. De gewone dolfijn die gisteren in het waddengebied bij Balgzand dood is aangetroffen blijkt inderdaad het volwassen vrouwtje te zijn dat afgelopen vrijdagavond nog met een kalf in de Waddenzee bij Texel werd gezien. Dit kan met zekerheid worden vastgesteld op basis van vergelijken van de rugvin. De rugvin is bij walvissen en dolfijnen een soort vingerafdruk waar vaak verschillende, voor het dier typische, kenmerken in te ontdekken zijn. Zoals op de foto duidelijk te zien is het onmiskenbaar hetzelfde dier.

De dolfijn kon vanmiddag geborgen worden en overgebracht worden naar de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Daar wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Ook moet uit het onderzoek naar voren komen of de dolfijn in de Waddenzee is gestorven of bijvoorbeeld eerst gestrand en daarna is overleden. Alle organen worden zorgvuldig bekeken en microscopisch onderzoek wordt vervolgens ingezet. De uitslagen van een dergelijk onderzoek laten nog op zich wachten.

Of het kalfje nog in leven is, is onbekend. Lokale dierenambulances zijn geïnformeerd om extra alert te zijn en naar het dier uit te kijken. De gewone dolfijn kent een zoogtijd van circa 19 maanden. Het kalf is vermoedelijk deze zomer geboren en nog volledig afhankelijk van het moederdier. Het is niet aannemelijk dat er in de Waddenzee een andere dolfijn zwemt die de zorg van dit kalf op zich zal nemen. Ook is opvang van deze jonge dieren niet mogelijk. Dolfijnen leren in de periode bij hun moeder alles rondom het vinden van voedsel en overleven op zee. Een kalfje alleen zal zonder de vette melk en zorg van het moederdier snel verslechteren en overlijden.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn