golven

07 oktober 2019

07-10-2019 In de rivier de Theems wordt sinds het weekend een bultrug walvis waargenomen. Vanochtend is het dier nog gezien ter hoogte van Dagenham, een plaats iets onder de Engelse hoofdstad London. Vorig jaar werd in de rivier nog een beloega gezien. Dat dier verbleef zelfs enkele maanden in de rivier. Bultrug walvissen zijn avontuurlijke walvissen en kunnen zich goed redden in ondiepe wateren. Toch is scheepvaart gealarmeerd om een aanvaring te voorkomen. Hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue zijn gisteren ter plaatse gegaan om de situatie te beoordelen. De bultrug toont normaal en actief zwemgedrag.

Update 08-10-2019: De bultrug walvis die sinds zaterdag in de Engelse rivier de Theems werd waargenomen is vanavond dood aangetroffen. Zaterdag eind van de dag werd het dier voor het eerst gemeld. Op zondag zijn hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue het dier gaan observeren en het dier toonde op dat moment actief en normaal lijkend zwemgedrag. Ook maandag werd de bultrug weer gezien. Beeldmateriaal van die dag toonde wel aan dat de bultrug vermagerd was. Bultruggen kunnen goed zwemmen in ondiepe wateren en staan er om bekend om soms op ongebruikelijke locaties te komen. Zo zwom in 2017 nog een bultrug de Marinehaven bij Den Helder in en verbleef daar bijna een week. Een onderzoek naar de doodsoorzaak volgt nog.

Update 10-10-2019: Gisteren heeft er uitgebreid onderzoek plaats gevonden op de bultrug die dinsdag dood werd teruggevonden in de Engelse rivier de Theems. De bultrug werd sinds zaterdag in de rivier waargenomen. Het onderzoekt toonde aan dat de jonge vrouwelijk bultrug niet recent had gegeten en vermagerd was. Ook werd een flinke hoeveelheid parasieten aangetroffen in de organen. Oudere littekens bij de rugvin en de staart doen de onderzoekers vermoeden dat het dier in het verleden mogelijk verstrikt heeft gezeten in touwen of een net. De belangrijkste bevinding was de grote wond aan de onderkant van de kop van het dier. Deze wond heeft het dier levend opgelopen en is meest waarschijnlijk ontstaan door een aanvaring met een schip. Er worden nog meer testen gedaan om te bepalen of de aanvaring recent in de rivier was of dat het mogelijk al langer geleden op zee had plaats gevonden.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Toffe spaaractie bij Jumbo

06-06-2022: Per woensdag 8 juni kun je bij 3 filialen van Jumbo supermarkten sparen voor een uniek verzamelalbum met afbeeldingen van Landgoed Hoenderdaell en de daar gevestigde stichtingen. 

Lees meer

 
 

Gestrande bruinviskalf Wijk aan Zee

28-05-2022: Op het strand van Wijk aan Zee is een bruinvis levend aangespoeld. Het dier was nog maar enkele dagen oud en overleefde het niet. 

Lees meer

 
 

Nieuwe centrum SOS Dolfijn geopend 

23-04-2022 Het nieuwe educatieve walvisopvangcentrum van SOS Dolfijn is eindelijk geopend. De educatieruimte is open voor publiek en het opvangcentrum gereed om dieren op te vangen.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn