golven

07 oktober 2019

07-10-2019 In de rivier de Theems wordt sinds het weekend een bultrug walvis waargenomen. Vanochtend is het dier nog gezien ter hoogte van Dagenham, een plaats iets onder de Engelse hoofdstad London. Vorig jaar werd in de rivier nog een beloega gezien. Dat dier verbleef zelfs enkele maanden in de rivier. Bultrug walvissen zijn avontuurlijke walvissen en kunnen zich goed redden in ondiepe wateren. Toch is scheepvaart gealarmeerd om een aanvaring te voorkomen. Hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue zijn gisteren ter plaatse gegaan om de situatie te beoordelen. De bultrug toont normaal en actief zwemgedrag.

Update 08-10-2019: De bultrug walvis die sinds zaterdag in de Engelse rivier de Theems werd waargenomen is vanavond dood aangetroffen. Zaterdag eind van de dag werd het dier voor het eerst gemeld. Op zondag zijn hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue het dier gaan observeren en het dier toonde op dat moment actief en normaal lijkend zwemgedrag. Ook maandag werd de bultrug weer gezien. Beeldmateriaal van die dag toonde wel aan dat de bultrug vermagerd was. Bultruggen kunnen goed zwemmen in ondiepe wateren en staan er om bekend om soms op ongebruikelijke locaties te komen. Zo zwom in 2017 nog een bultrug de Marinehaven bij Den Helder in en verbleef daar bijna een week. Een onderzoek naar de doodsoorzaak volgt nog.

Update 10-10-2019: Gisteren heeft er uitgebreid onderzoek plaats gevonden op de bultrug die dinsdag dood werd teruggevonden in de Engelse rivier de Theems. De bultrug werd sinds zaterdag in de rivier waargenomen. Het onderzoekt toonde aan dat de jonge vrouwelijk bultrug niet recent had gegeten en vermagerd was. Ook werd een flinke hoeveelheid parasieten aangetroffen in de organen. Oudere littekens bij de rugvin en de staart doen de onderzoekers vermoeden dat het dier in het verleden mogelijk verstrikt heeft gezeten in touwen of een net. De belangrijkste bevinding was de grote wond aan de onderkant van de kop van het dier. Deze wond heeft het dier levend opgelopen en is meest waarschijnlijk ontstaan door een aanvaring met een schip. Er worden nog meer testen gedaan om te bepalen of de aanvaring recent in de rivier was of dat het mogelijk al langer geleden op zee had plaats gevonden.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn