07 oktober 2019

07-10-2019 In de rivier de Theems wordt sinds het weekend een bultrug walvis waargenomen. Vanochtend is het dier nog gezien ter hoogte van Dagenham, een plaats iets onder de Engelse hoofdstad London. Vorig jaar werd in de rivier nog een beloega gezien. Dat dier verbleef zelfs enkele maanden in de rivier. Bultrug walvissen zijn avontuurlijke walvissen en kunnen zich goed redden in ondiepe wateren. Toch is scheepvaart gealarmeerd om een aanvaring te voorkomen. Hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue zijn gisteren ter plaatse gegaan om de situatie te beoordelen. De bultrug toont normaal en actief zwemgedrag.

Update 08-10-2019: De bultrug walvis die sinds zaterdag in de Engelse rivier de Theems werd waargenomen is vanavond dood aangetroffen. Zaterdag eind van de dag werd het dier voor het eerst gemeld. Op zondag zijn hulpverleners van de British Divers Marine Life Rescue het dier gaan observeren en het dier toonde op dat moment actief en normaal lijkend zwemgedrag. Ook maandag werd de bultrug weer gezien. Beeldmateriaal van die dag toonde wel aan dat de bultrug vermagerd was. Bultruggen kunnen goed zwemmen in ondiepe wateren en staan er om bekend om soms op ongebruikelijke locaties te komen. Zo zwom in 2017 nog een bultrug de Marinehaven bij Den Helder in en verbleef daar bijna een week. Een onderzoek naar de doodsoorzaak volgt nog.

Update 10-10-2019: Gisteren heeft er uitgebreid onderzoek plaats gevonden op de bultrug die dinsdag dood werd teruggevonden in de Engelse rivier de Theems. De bultrug werd sinds zaterdag in de rivier waargenomen. Het onderzoekt toonde aan dat de jonge vrouwelijk bultrug niet recent had gegeten en vermagerd was. Ook werd een flinke hoeveelheid parasieten aangetroffen in de organen. Oudere littekens bij de rugvin en de staart doen de onderzoekers vermoeden dat het dier in het verleden mogelijk verstrikt heeft gezeten in touwen of een net. De belangrijkste bevinding was de grote wond aan de onderkant van de kop van het dier. Deze wond heeft het dier levend opgelopen en is meest waarschijnlijk ontstaan door een aanvaring met een schip. Er worden nog meer testen gedaan om te bepalen of de aanvaring recent in de rivier was of dat het mogelijk al langer geleden op zee had plaats gevonden.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

Doneren

Webwinkel

Doneren

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Vrienden van SOS Dolfijn

iqount logo xlence  Advocaten van Riet  Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo  mazierBHV Training Zeeland
Stichting Maak het Verschil IFAW
 

                                                   

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn