golven

25 april 2019

De bruinvis die afgelopen zondag aanspoelde op het strand van Breskens was ziek. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van het onderzoek dat heeft plaats gevonden aan de Universiteit van Utrecht bij de afdeling Pathobiologie. Hoewel de volwassen vrouwtjesbruinvis nog wel recent had gegeten was haar blubberdikte gering. Op beeldmateriaal zijn de eerste tekenen van vermagering dan ook zichtbaar. Het is nog wachten op de verdere uitslagen van het histologisch en bacteriologisch onderzoek, maar wel is al duidelijke geworden dat de bruinvis kampte met een longontsteking en tandvleesontsteking. In het lichaam van de bruinvis werden veel parasieten aangetroffen.

SOS Dolfijn bedankt alle betrokkenen voor hun inzet en de bereidheid om het dier in nood te helpen. Vind jij ook een levende bruinvis of dolfijn op het strand? Houd het dier dan nat, voorkom dat er water of zand in het blaasgat komt en zorg voor rust door mensen en dieren op afstand te houden. Neem direct contact met ons op via 06-46656601.

foto

Meer informatie over het strandingsonderzoek op bruinvissen lees je hier.

Omstanders zagen het dier op Eerste Paasdag zeer dicht bij het strand van Breskens zwemmen en vervolgens aanspoelen. Direct probeerden ze de bruinvis terug in zee te helpen. Meerdere keren trachten de omstanders om het dier terug het water in te helpen maar de bruinvis keerde steeds terug naar de kust. Er werd alarm geslagen en een team van SOS Dolfijn ging direct onderweg met de dolfijnambulance. Ook lokale hulpverleners van het RTZ en EHBZ gingen snel onderweg met een speciale transportkist terwijl de vinders ter plaatse instructies kregen hoe ze voor de bruinvis moesten zorgen tot deze hulp zou arriveren. Alle hulp mocht niet baten en het dier overleed op het strand.

foto

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn