golven

19 juni 2012

Sinds dinsdagmiddag zwemmen drie bruinvissen na een succesvolle revalidatieperiode weer in zee. De kleine walvisachtigen waren afgelopen winter gewond en ziek aangespoeld op de Waddeneilanden. De dieren werden de afgelopen maanden intensief verzorgd in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Na een goed verlopen transport zijn de dieren in de Noordzee terug geplaatst. Een bruinvis is een soort kleine dolfijn die in de Noordzee voorkomt. Af en toe strandt een zieke of gewonde bruinvis op de Nederlandse stranden. Deze dieren worden opgevangen door Stichting SOS Dolfijn. De volledige revalidatie en terugkeer naar zee van een bruinvis is een bijzondere gebeurtenis. Dat drie dieren tegelijk worden terug gebracht is uitzonderlijk. Volgens Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn is het ook wereldwijd een unieke gebeurtenis dat meerdere gerevalideerde walvisachtigen tegelijkertijd worden terug gebracht naar hun natuurlijke leefomgeving. 'En vandaag was het zover voor Hedzer, Roos en Tessel'. De dieren waren in de winterperiode gestrand op Schiermonnikoog en Texel en zijn volledig hersteld van verwondingen en ziekte. De afgelopen weken zijn de drie bruinvissen, na wekenlange intensieve verzorging, voorbereid op de reis naar zee doormiddel van een transporttraining. Tijdens het transport per dolfijnambulance vanuit Harderwijk lagen de bruinvissen rustig in een hangmat. Eenmaal op de Noordzee zijn Hedzer, Roos en Tessel één voor één rustig vanuit een rubberboot in zee geplaatst. Medewerkers en vrijwilligers van de opvangorganisatie hebben de dieren nog kort kunnen volgen voordat ze de diepte in verdwenen. 'Dit is waar we het allemaal voor doen en geeft een fantastisch gevoel' aldus één van de vrijwilligers die mee was op de boot.

bruinvissen weer terug naar

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn