Witsnuitdolfijn

golven

Witsnuitdolfijn
Wetenschappelijke naam: Lagenorhynchus albirostris

Wat eten ze?

De witsnuitdolfijn eet verschillende vissoorten waarbij hoofdzakelijk vissen uit de familie haringen en kabeljauwen (e.g. haring, kabeljauw, wijting, schelvis, dwergbolk, lodde, heek). Toch verschilt het dieet van de witsnuitdolfijn per gebied. Naast verschillende vissoorten eten ze ook wel eens inktvissen, octopussen en schaaldieren.

Waar leven ze?

Witsnuitdolfijnen leven in de Noord Atlantische oceaan en aangrenzende wateren. Van Cape Cod en Portugal tot noordelijk de Straat Davis, zuidelijk Groenland en Spitsbergen. De witsnuitdolfijn heeft een voorkeur voor ondiepe zeeën maar blijven vaak ver weg van de kust. De witsnuitdolfijn is de meest voorkomende dolfijn in de Noordzee.

Hoe oud worden ze?

Onbekend. Maximaal vastgelegde leeftijd voor vrouwtjes is 34 jaar.

Hoe zwaar zijn ze?

Volwassen dieren wegen tussen de 180-360 kg. Een kalf weegt bij geboorte zo'n 40 kg.

Hoe groot zijn ze?

Volwassen dieren zijn tussen de 2.4 en 3.1 m groot en een kalf is bij geboorte ongeveer 1.2 meter.

Hoeveel zijn er wereldwijd?

Meer dan 100.000.

Uiterlijke kenmerken?

Robuust lijf met hoge sikkelvormige rugvin. Stompe snuit.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Dalend aantal strandingen bruinvissen

09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.  

Lees meer

 
 

Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis 

27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.    

Lees meer

 
 

Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden

21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.  

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn