Tuimelaar

golven

Wetenschappelijke naam: Tursiops truncatus

Wat eten ze?

Het dieet van de tuimelaar bestaat grotendeels uit een grote diversiteit aan vis, waaronder inktvis. Dit is erg afhankelijk van het gebied waar ze voorkomen en het prooiaanbod. Groepen tuimelaars kunnen zich lokaal specialiseren in bepaalde prooisoorten. Zo eten de tuimelaars voor de Schotse en Engelse oostkust hoofdzakelijk kabeljauw, koolvis en wijting. Daarnaast eten de Schotse tuimelaars zalm, schelvis en verschillende soorten inktvis. De 'Nederlandse' tuimelaar die aan het begin van de 20ste eeuw voorkwam in de westelijke Waddenzee werd voornamelijk gedreven door de Zuiderzeeharing die daar toentertijd nog voorkwam.

Waar leven ze?

Tuimelaars komen wereldwijd voor in tropische en gematigde zeeën waarbij ze hoofdzakelijk te vinden zijn in kustwateren, maar soms ook op open zee, rondom eilanden en op het continentaal plat. Een eeuw geleden was de tuimelaar in Nederland een veel voorkomende soort. Halverwege de twintigste eeuw verdween de soort helaas uit de Nederlandse wateren en sindsdien worden er enkel nog onregelmatige waarnemingen gedaan van solitaire dieren of af en toe een groep.

Hoe oud worden ze?

Vrouwen worden meer dan 57 jaar oud en mannen over het algemeen niet ouder dan 48 jaar.

Hoe zwaar zijn ze?

Een volwassen tuimelaar weegt tussen de 220 en 500 kg.

Hoe groot zijn ze?

Tuimelaars zijn tussen de 2.5 en 3.8 meter lang, dit verschilt erg per gebied. De mannen zijn groter dan vrouwen. Bij geboorte is een kalf 84 tot 140 cm lang.

Hoeveel zijn er wereldwijd?

Minimaal 600.000.

Uiterlijke kenmerken?

Robuuste grijze dolfijn met sikkelvormige rugvin.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn