De orka heeft een divers dieet die per ondersoort en gebied verschilt. Zo zijn sommige orka's echte viseters en jagen op vissoorten zoals zalm, haring, tonijn en kabeljauw. Ook zijn er groepen orka's die hoofdzakelijk zeezoogdieren eten zoals bruinvissen en zeehonden. Andere dieren die worden gegeten door de orka zijn haaien, inktvis, octopus, zeevogels en schildpadden.
De orka is de meest wijd verspreide soort onder de walvisachtigen en is te vinden in alle oceanen en de meeste zeeën. Toch bestaat er een voorkeur voor kustwateren en koelere regio's. Ook in de noordelijke Noordzee word de orka regelmatig gezien. In de zuidelijke Noordzee is de orka echter een dwaalgast. In de Nederlandse zeeën zijn ze dus heel zeldzaam.
Vrouwtjes worden maximaal 80-90 jaar oud, mannetjes leven wat korter en worden maximaal 50-60 jaar.
Mannetjes hebben een maximale lengte van 9.0 m en vrouwtjes 7.7 m. Een kalf is bij geboorte zo'n 2 - 2,5 m.
Ze wegen tot 10.000 kg. Een kalf weegt bij geboorte ongeveer 200 kg.
Minimaal 50.000 individuen.
Groot rond lijf. Zwarte kleur met witte buik en witte vlek achter het oog. Opvallend hoge rugvin tot wel bijna twee meter hoog.
Gestrande bruinvis overleden op strand
26-02-2021: Op het strand van Den Haag is een bruinvis levend aangespoeld. Omstanders probeerde het dier terug te helpen naar zee maar dat lukte niet. Diverse hulpdiensten kwamen in actie.
SOS Dolfijn helpt gestrande bruinvis naar zee
23-02-2021: Op de Hors bij Texel werd vandaag een levend gestrande bruinvis gevonden. Het dier is door medewerkers van SOS Dolfijn en Ecomare met de KNRM hulp terug naar zee geholpen.
Bouw nieuwe centrum van start
19-02-2021 Aannemersbedrijf JRM Bouw is van start gegaan met de bouw van het nieuwe centrum voor SOS Dolfijn. De bouwvergunning is verstrekt door de gemeente.