Butskoppen eten voornamelijk inktvis, soms vis. Meestal foerageren ze dicht bij of over de zeebodem, waarschijnlijk zuigen ze hun voedsel naar binnen.
De (noordelijke) Butskop komt voor in het noorden van de Atlantische Oceaan. In de nazomer trekken Butskoppen richting het zuiden, hun overwinter gebied ligt ten zuidwesten van Ierland. In Nova Scotia leeft een groep butskoppen die niet lijkt weg te trekken. Rondom Antarctica komt de Zuidelijke Butskop voor, deze lijkt erg op de Noordelijke Butskop maar zijn verschillende soorten.
De levensduur is niet helemaal duidelijk maar minimaal 37 jaar
Bij de geboorte weegt een Butskop zo’n 300kg. Volwassen dieren wegen tussen de 5.000 en 8.000kg.
Mannelijke Butskoppen, worden tussen de 7.5 en 9 meter lang, vrouwelijke butskoppen blijven kleiner dan de mannen, deze worden tussen de 7 en 8.5 meter. Een pas geboren Butskop is 3-3.5 meter lang.
De populatie word geschat op >40.000 dieren. Waarschijnlijk 100.000 dieren voor de walvisjacht.
De Butskop is een van de grootste spitssnuitdolfijnen. Deze dieren hebben een enorm bol voorhoofd en een smalle snuit. De staart heeft geen inkeping in het midden. De Butskop heeft slechts 2 tanden in de onderkaak. Bij mannen komen deze door, bij vrouwen blijft deze verborgen onder het tandvlees. Zowel mannelijke als vrouwelijke butskoppen hebben vaak littekens over hun lichaam veroorzaakt door tanden van andere Butskoppen.
Dalend aantal strandingen bruinvissen
09-05-2025: Er is een opvallend sterke daling in het aantal strandingen van bruinvissen maar ook waarnemingen. Het opvangcentrum staat al tijden leeg.
Zeehonden aangekomen in Waddenbelevenis
27-03-2025: SOS Dolfijn heeft de educatie uitgebreid met de Waddenbelevenis rondom de bruinvis. Vandaag zijn twee gewone zeehonden hier aangekomen.
Hoe hoog mag de rekening voor groene stroom worden
21-12-2024: Voor de uitbreiding van windenergie moet er veel onontplofde munitie geruimd worden van de zeebodem. Met mogelijk ernstige gevolgen voor de bruinvis.