Bultrug

golven

Wetenschappelijke naam: Megaptera novaeangliae

Wat eten ze?

De bultrug eet krill en verschillende soorten kleine scholende vis.

Waar leven ze?

De bultrug leeft in alle oceanen ter wereld. Het is een sterk migrerende soort die zich van de lente tot aan de herfst begeven in de koudere wateren tot aan de polen om te eten en in de winter zich op houden in de warme wateren van de tropen om te paren en jongen te krijgen. Tijdens de zomer is de bultrug veel te vinden in kustwateren en op het continentaal plat en in de winter zijn ze dichtbij eilanden en het rif te vinden. Opmerkelijk is dat er sinds 2003 ook steeds vaker bultruggen in de zuidelijke Noordzee worden waargenomen. Tegenwoordig worden ze jaarlijks gezien in onze Nederlandse wateren.

Hoe oud worden ze?

Meer dan 48 jaar.

Hoe zwaar zijn ze?

De volwassen bultrug weegt 24.000 tot 40.000 kg.

Hoe groot zijn ze?

De vrouwelijke bultrug is gemiddeld zo'n 13.9 m en de mannelijke bultrug 13 m. Vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Een kalf is bij geboorte 4 - 4.5 meter.

Hoeveel zijn er wereldwijd?

Meer dan 60.000.

Uiterlijke kenmerken?

Kenmerkend zijn de lange, op vleugels lijkende, flippers. Witte onderkant. Kop is bedekt met knobbels. Wanneer het dier gaat duiken is vaak de staart even goed zichtbaar.

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvis gestrand bij Nes

20-05-2023: Bij het West Friese Nes is een bruinvis gestrand aangetroffen. De melding kwam binnen via Zeehondencentrum Pieterburen. Het dier heeft het niet gered. 

Lees meer

 
 

SOS Dolfijn aanwezig bij ECS

26-04-2023: Afgelopen week werd in Spanje het jaarlijkse congres gehouden van de European Cetacean Society. SOS Dolfijn was uiteraard ook aanwezig. 

Lees meer

 
 

Bruinvis Tess naar zee

18-04-2023 Een feestelijk dag voor het team van SOS Dolfijn. Bruinvis Tess is weer volledig hersteld vrijgelaten terug in zee.   

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn