golven

07 oktober 2016

Update situatie Stichting SOS Dolfijn

Op 12 september jl. maakte SOS Dolfijn wereldkundig dat zij na 31 december 2016 de huidige samenwerking met het Dolfinarium in Harderwijk stopt en zal gaan verhuizen naar een nieuwe locatie. De reden hiervoor is dat SOS Dolfijn sinds de oprichting in 2004 grootse moeite heeft gehad om op de huidige locatie te worden gezien als zelfstandige organisatie. Dagelijks wordt de stichting geconfronteerd met de verwarring dat SOS Dolfijn deel zou zijn van het commerciële zeezoogdierenpark, hetgeen fondsenwerving en eigen ontwikkeling ernstig bemoeilijkt. 
SOS Dolfijn heeft al langere tijd de wens om te verhuizen en samen te gaan werken met andere natuur- en educatie organisaties. Door een dergelijke samenwerking kan nog meer bereikt worden voor de natuur en de bescherming hiervan. Op dit moment onderzoekt SOS Dolfijn nieuwe samenwerkingsverbanden en mogelijkheden voor opvangfaciliteiten. Over een aantal weken moet meer duidelijk zijn over concrete oplossingen voor de nabije toekomst. Waarschijnlijk zal op een nieuwe locatie eerst een tijdelijke noodopvang worden opgericht.


Jaarlijks spoelen er honderden dieren aan op de stranden langs de Noordzee. Meestal gaat het dan om dode bruinvissen. Maar tientallen keren per jaar komen zieke, gewonde of verzwakte walvissen in de problemen voor onze kust en stranden. Deze dieren hebben altijd medische hulp nodig. SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor walvissen in Noord-Europa en komt in actie voor deze dieren in nood. Het is voor de walvissen dan ook van groot belang dat SOS Dolfijn blijft voortbestaan en zo spoedig mogelijk weer volledig operationeel is.
Op dit moment verblijven er in het huidige opvangcentrum van SOS Dolfijn twee bruinvissen. Beide dieren zijn in maart dit jaar ziek aangespoeld gevonden. Zonder de hulp van SOS Dolfijn waren de dieren zeker op het strand gestorven. De bruinvissen hebben de namen Nena en Sven gekregen en krijgen dagelijks de nodige verzorging van de medewerkers en vrijwilligers van de stichting. Bruinvis Sven wordt momenteel voorbereid op zijn terugkeer naar zee. Helaas is voor bruinvis Nena nog verdere behandeling nodig vanwege een hardnekkige en zware longontsteking. Nena en Sven zijn de laatste aangespoelde bruinvissen die in Harderwijk zullen worden verzorgd. Behandeling van zieke bruinvissen en dolfijnen duurt doorgaans 3 tot 6 maanden. SOS Dolfijn kan nieuwe patiënten op dit moment geen zekerheid bieden op een volledig rehabilitatietraject, gezien de tijdsperiode tot aan het vertrek van de huidige locatie. Om die reden is besloten om tijdelijk de opname van nieuwe patiënten stop te zetten. Het team blijft uiteraard dag en nacht voor walvissen in nood klaar staan. Maar in de meeste gevallen zal het op dit moment betekenen dat de dieren uit hun lijden verlost moeten worden op het strand.

Hoe eerder het opvangcentrum van SOS Dolfijn een nieuwe locatie heeft, hoe eerder er weer optimale hulp aan gestrande walvissen kan worden geboden!
Voor de nieuwe plannen en de verhuizing is geld nodig. SOS Dolfijn is dan ook op zoek naar nieuwe sponsoren en donateurs. Vrijwilligers van de stichting startten onlangs al een crowdfunding actie om zo geld in te zamelen. Een hartverwarmend goede start.  Maar helaas is dat nog niet voldoende. Door het uitblijven van inkomsten op de huidige locatie in Harderwijk, heeft SOS Dolfijn ook voor het restant van 2016 nog geld nodig. Geïnteresseerden kunnen contact op nemen via het contactformulier.  

Het reeds eerder verschenen bericht over het vertrek uit Harderwijk lees je hier: www.sosdolfijn.nl/sos-dolfijn-vertrekt 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn