Hoe gaat het met Bruinvis Bendert?

Op 19 januari werd op Terschelling bruinvis Bendert gevonden. Inmiddels verblijft hij alweer een half jaar bij ons in de opvang. Hoe gaat het met hem?

Opvang

In eerste instantie ging het snel beter met Benderts gezondheid. Hij kwam weldoorvoed bij ons binnen en zijn verwondingen genazen erg goed. Bendert werd ook behandeld tegen een longworminfectie en hij had bloedarmoede. De bloedarmoede, die waarschijnlijk door een ontsteking in de darmen werd veroorzaakt, had de meeste tijd nodig om te genezen.

Tegenvaller

Net op het moment dat Bendert weer helemaal gezond leek, kreeg hij begin april helaas een longontsteking. Daardoor moest hij nog wat langer bij ons blijven. Nadat de longontsteking geheel genezen was heeft Bendert een schimmel in zijn blaasgat ontwikkeld, waarvoor hij ook moest worden behandeld. Bendert is inmiddels van alle medicijnen af en ondanks dat hij flink was afgevallen, heeft hij nu weer een gezond gewicht bereikt. bruinvis bendert

Gezelschap

Bendert zat lange tijd alleen in onze opvang. Hoewel hij steeds gezonder werd, merkten we dat hij minder actief was en stereotiep gedrag ging vertonen. Hoewel bruinvissen in het wild veelal alleen leven, is het in de kleine ziekenhuisbassins van SOS Dolfijn voor een dier aangenamer om met soortgenoten te zijn. 

Vriendje Sjors

De interactie tussen de dieren voorkomt verveling. Daarom is bruinvis Sjors sinds kort naar het opvangcentrum gekomen en hij logeert nu bij Bendert. Sjors verbleef vorig jaar bij SOS Dolfijn, maar kon door medische redenen niet teruggezet worden in zee.

Daarom is voor  Sjors destijds een permanente verblijfplaats gezocht. Bendert is duidelijk blij met zijn nieuwe bassingenootje. Hij is veel actiever, zwemt veel rond en heeft zelfs ontdekt dat hij met de speeltjes in het bassin kan spelen!

 

Update: vrijdag 21 augustus

Door grijze zeehond aangevallen bruinvis terug in zee.

Lauwersoog – Vrijdagmiddag is de bruinvis die afgelopen winter gewond aanspoelde op het strand van Terschelling teruggebracht naar zee. Het dier is de afgelopen maanden intensief verzorgd in het opvangcentrum van SOS Dolfijn waar hij onder andere herstelde van verwondingen die waren toegebracht door een grijze zeehond. Na een goed verlopen transport is de kleine walvis boven de Waddeneilanden in de Noordzee teruggeplaatst door zijn verzorgers.

Medewerkers en vrijwilligers van SOS Dolfijn hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de bruinvis weer aan te laten sterken. De bruinvis die de naam Bendert had gekregen bleek naast verwondingen meerder medische problemen te hebben. Hij is behandeld voor onder andere een longworminfectie en bloedarmoede. Volgens onderzoekers kwamen de verwondingen overeen met bijtwonden van een grijze zeehond. Afgelopen jaar bleek dat bruinvissen in de Noordzee veelvuldig doelwit zijn van aanvallen door grijze zeehonden. Bendert heeft wat dat betreft geluk gehad dat hij de aanval heeft overleefd. De afgelopen weken is de jonge bruinvis volledig hersteld en kon een terugkeer naar de natuur worden voorbereid.

bendert vrijlating

Bendert is getransporteerd per dolfijnambulance in een speciale hangmat en werd hierbij continu nat gehouden. Vanaf Lauwersoog is de reis voortgezet per boot tot boven de Waddeneilanden. Na het terug plaatsen in zee zwom het dier rustig weg en werd nog een aantal keren waargenomen voordat hij uit het zicht verdween. Bruinvissen zijn solitair levende dieren. Het is daarom niet nodig een bruinvis terug te brengen bij een groep soortgenoten.

Voor Stichting SOS Dolfijn is de zorg voor levend aangespoelde kleine walvisachtigen een dagelijkse verantwoordelijkheid. Het gaat hierbij meestal om bruinvissen. Het reddingsteam komt in actie wanneer een dier gewond of ziek op het strand terechtkomt. Het doel is om dieren in nood zo goed mogelijk te helpen. Hierbij is opvang vaak een goede optie, met het uiteindelijke doel gerevalideerde dieren terug te brengen naar zee. Het opvangcentrum is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een modern en goed uitgerust dolfijnenziekenhuis waar werknemers en vrijwilligers met passie en deskundigheid 24 uur per dag klaar staan om dieren die op de stranden van Nederland en omringende landen aanspoelen te redden. Daarnaast wil SOS Dolfijn ook een bijdrage leveren aan het beschermen van de zee en haar bewoners door middel van educatieve activiteiten en wetenschappelijk onderzoek.

 

Benieuwd naar de dolfijnen die voorheen bij ons in opvang verbleven? klik dan hier
 

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Japan hervat juli walvisjacht

13-06-2019: De Japanse vloot bereidt zich voor om per 1 juli de walvisjacht te hervatten.     Lees meer

Bruinviskalfje aangespoeld op Ameland

09-06-2019: Op het strand van Ameland is vanochtend een levend bruinviskalfje gevonden. Lees meer  

Dode vinvis in haven Vlissingen

07-06-2019: In de Sloehaven van Vlissingen is vanochtend vroeg een dode walvis ontdekt. Het dier is op de bulb van een schip de haven ingekomen. Lees meer  

Lees meer

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn