golven

Voorheen in opvang

De afgelopen jaren heeft het team van SOS Dolfijn aan tientallen dieren opvang geboden. Ziek, verzwakt en soms ernstig vermagerd kwamen deze dieren aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Sommige dieren konden daar volledig herstellen en zelfs weer terug gebracht worden naar zee voor een tweede kans. Sommigen waren helaas niet meer te redden. Lees hier de verhalen van de verschillende patiënten nog eens terug door op de naam van het dier te klikken.

Tess
14 maart 2024

30-01-2023: Op Texel ter hoogte van Paal 9 wordt een levend gestrande bruinvis aangetroffen. De vinder belt met Ecomare op het eiland. Zij beschikken over een speciale transportkist en zijn door SOS Dolfijn opgeleid om een gestrand dier eerste zorg te kunnen bieden en gaan dan ook direct ter plaatse. Ondertussen vertrekt SOS Dolfijn met de speciale dolfijnambulance en in Den Helder neemt het rescue team de bruinvis over van de dierverzorgers van Ecomare. De bruinvis arriveert kort na de melding al in het opvangcentrum in Anna Paulowna. De jonge vrouwtjesbruinvis is te ziek om zelf te zwemmen en heeft ondersteuning nodig. Vrijwilligers en medewerkers ondersteunen het diertje 24 uur per dag in het water. 

31-01-2023: De bruinvis heeft de naam Tess gekregen. Vernoemd naar het eiland waar ze aanspoelde. De dierenarts heeft Tess onderzocht. Ze heeft duidelijk een heftige longontsteking. Wanneer ze wat verder aangesterkt is, zal de dierenarts haar verder onderzoeken. De eerste uren heeft Tess vooral vocht toegediend gekregen. Inmiddels gaat het eten van vissen ook al best goed. 

04-02-2023: Tess zwemt inmiddels weer goed zelf. Ook eet ze gretig haar visjes. De dierenarts heeft haar verder kunnen onderzoeken en zo is duidelijk geworden dat Tess naast een longontsteking ook nog eens een zware wormeninfectie heeft. Ook hiervoor zal ze behandeld moeten worden. Maar eerst moet Tess wat aansterken. 
https://www.youtube.com/watch?v=kHzV3vFSFDs

22-02-2023: Tess heeft een zware week. Er is gestart met de ontwormingskuur. Dit moet heel geleidelijk aan gebeuren zodat Tess de mogelijkheid heeft om de wormen rustig aan op te hoesten. Ze mag natuurlijk niet stikken in grote hoeveelheden dode wormen. Tess haar ademhaling is regelmatig zwaar en klinkt rauw. Ook hoest ze soms bloed en wormen op. Gelukkig eet ze enorm goed en ook zwemt ze lekker actief rond in het bassin. 

10-03-2023: Bruinvis Tess heeft het einde van haar wormenkuur bereikt. Er zijn tientallen wormen opgehoest variërend van enkele centimeters groot tot wel 20 cm groot. Wat moet ze hier een last van hebben gehad. Inmiddels is Tess ook weer lekker goed aangekomen en zwemt ze actief in haar bassin rond. 

18-04-2023: Vandaag was het dan zover! Bruinvis Tess is teruggebracht naar zee. Haar verzorgers hebben haar in de ochtend uit het bassin gehaald en met de dolfijnambulance vervoerd naar de Marinehaven in Den Helder. Daar lag een schip van de Waddenunit te wachten en daarmee is ze verder vervoerd. In de Waddenzee kon bruinvis Tess overboord geplaatst worden en zwom ze mooi en rustig weg. 

tess opvang

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn