golven

Voorheen in opvang

De afgelopen jaren heeft het team van SOS Dolfijn aan tientallen dieren opvang geboden. Ziek, verzwakt en soms ernstig vermagerd kwamen deze dieren aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn. Sommige dieren konden daar volledig herstellen en zelfs weer terug gebracht worden naar zee voor een tweede kans. Sommigen waren helaas niet meer te redden. Lees hier de verhalen van de verschillende patiënten nog eens terug door op de naam van het dier te klikken.

Norah
14 maart 2024

11-03-2023: In de ochtend ontdekt Stefan terwijl hij zijn hond uit laat op het strand van Ouddorp een levend gestrande bruinvis. Direct slaat hij alarm en belt SOS Dolfijn. Door SOS Dolfijn opgeleide lokale hulpverleners zijn snel ter plaatse terwijl SOS Dolfijn onderweg gaat met de dolfijnambulance. Begin van de middag komt de sterk vermagerde bruinvis aan in het opvangcentrum van SOS Dolfijn in Anna Paulowna. Ze wordt door de vinder Norah genoemd. Norah is erg verzwakt en niet in staat meer om nog te zwemmen. Vrijwilligers ondersteunen haar 24 uur per dag in het water. Een intensief proces. 

14-03-2023: De eerste dagen hebben vooral bestaan uit toedienen vocht, opstarten met vis voeren en stabiliseren. Vandaag is er opnieuw een dierenarts gekomen om Norah verder te onderzoeken. Met behulp van echoscopie zijn haar organen bekeken en middels endoscopie kon ook in haar slokdarm, maag en longen worden gekeken. Daaruit werd duidelijk dat Norah heel veel zweren heeft in de slokdarm, ontstekingen in maag en longen. Hiervoor wordt zij behandeld. 

15-03-2023: Norah begint zelf visjes aan te pakken. Ze eet steeds gretiger haar visjes. Een mooi klein stapje vooruit. 

denoiseai light

15-04-2023: Om haar gezondheidsproblemen goed in kaart te krijgen. Is Norah door de CT scan geweest. Zie ook het nieuwsbericht hierover inclusief beelden. 

08-05-2023: Bruinvis Norah wordt steeds actiever. Ze is druk met verrijkingsmateriaal aan het spelen en maakt inmiddels mooie diepe duiken en zwemt volledig normaal. Norah wordt momenteel behandeld tegen de longworminfectie. 

27-05-2023: Vandaag is Norah onderzocht door de dierenarts. In de longen zijn geen wormen meer aangetroffen. In de slokdarm nog een paar zweertjes. Norah verbeterd goed. 

04-09-2023: Vandaag is ze weer vol op gewicht en in goede gezondheid teruggebracht naar haar natuurlijke leefomgeving. 
De gehele reis terug naar zee is voorspoedig verlopen. De weersomstandigheden waren optimaal en bruinvis Norah lag rustig aan boord in de speciale transportkist. Voorafgaand aan het transport is dit meermaals met haar geoefend. Voor de vrijlating mocht SOS Dolfijn rekenen op de inzet van het schip ´Phoca´ van de Waddenunit van het ministerie van LNV. De afvaart vond in alle rust plaats vanuit de Marinehaven Den Helder, die speciaal voor SOS Dolfijn toegang tot het terrein bood. Een behandeling tegen zweren in slokdarm, maagdarmontsteking, schimmelinfectie, longontsteking en longworminfectie waren allemaal nodig om Norah er weer bovenop te krijgen. 

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Bruinvissen Iza en Martin terug naar zee

12-07-2024: Vandaag zijn 2 bruinvissen na herstel weer terug gebracht naar zee. Bruinvis Iza is vrijgelaten met een zender zodat we haar de komende tijd kunnen volgen. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

01-02-2024: SOS Dolfijn breidt de educatieve activiteiten uit met de bouw van een Waddenbelevening rondom de bruinvis. 

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn