golven

15 februari 2017

Vandaag verschenen er berichten in de media waarin werd aangekondigd dat Zeehondencentrum Pieterburen onderdak wil gaan bieden voor bruinvissen en dolfijnen. Dit zou het komende half jaar gerealiseerd moeten worden in samenwerking met SOS Dolfijn.

SOS Dolfijn is momenteel op zoek naar samenwerkingsverbanden. Want een kleine organisatie als SOS Dolfijn die een grote verantwoordelijkheid op zich neemt, is gebaat bij samenwerking met partijen, subsidieverleners en mensen die dezelfde doelstellingen nastreven en dat met overeenkomstige passie doen.

Hierbij geldt dat de opvangactiviteiten niet door andere partijen dan SOS Dolfijn gedaan kunnen gaan worden.

SOS Dolfijn is in Noordwest Europa de enige organisatie met ruime ervaring in het succesvol rehabiliteren van walvisachtigen en is in Nederland de enige ontheffing houder om tandwalvissen noodhulp te mogen bieden.

Het doel van SOS Dolfijn is dat het als onafhankelijke organisatie zijn verantwoordelijkheid voor eerste hulp aan walvisachtigen volledig blijft dragen. Een samenwerking met een zeehondencentrum daarbij is een goede oplossing. SOS Dolfijn is dan ook blij met de hulp en support die door Pieterburen wordt aangeboden. De komende periode zal moeten uitwijzen of Stichting SOS Dolfijn een plek kan krijgen bij Zeehondencentrum Pieterburen.

SOS Dolfijn vindt het belangrijk dat de kwaliteit van de dierzorg zo goed mogelijk wordt behouden. Meerdere mogelijkheden voor een tijdelijke oplossing voor opvang zijn het afgelopen jaar voorbij gekomen. Maar rehabilitatie van kleine walvisachtigen is niet eenvoudig! Het is extreem intensief en specialistisch. Er zijn weinig diersoorten die meer en intensievere zorg nodig hebben dan een ernstig zieke en vermagerde bruinvis of dolfijn. Daarom kiest SOS Dolfijn er voor om genoeg tijd te nemen om een duurzame en kwalitatief goede oplossing te vinden. Om tot deze goede oplossing te komen heeft SOS Dolfijn de afgelopen periode met verschillende partijen gesprekken gevoerd waaruit diverse mooie aanbiedingen naar voren zijn gekomen. De diverse mogelijkheden zijn in onderzoek.

Ondertussen blijft SOS Dolfijn gewoon klaar staan voor gestrande walvisachtigen in nood, vooralsnog zonder de mogelijkheid van opvang. SOS Dolfijn is vol vertrouwen dat er een goede oplossing komt en in de loop van 2017 ook opvangactiviteiten worden hervat.

De rehabilitatie van bruinvissen en een terugkeer naar de natuur reflecteert waar SOS Dolfijn voor staat: dieren die in een kwetsbare of hulpeloze situatie terechtkomen hulp bieden en een toekomst geven die er niet meer leek te zijn. Het team van SOS Dolfijn doet dit door mateloos te investeren in het herstel van een ziek of gewond dier. Tientallen bruinvissen zijn de afgelopen jaren teruggebracht naar zee na maandenlange zorg. Nergens op de wereld zijn dergelijke aantallen walvisachtigen opgevangen, gerehabiliteerd en terug gebracht naar hun natuurlijke leefomgeving.

SOS Dolfijn gelooft dat het helpen van een individueel dier in nood waardevol en belangrijk is. Niet alleen omdat dit dier onze hulp verdient, maar ook omdat dit dier een vertegenwoordiger is van de natuur die zwaar onder druk staat. De impact die de mens heeft op het milieu is buitengewoon. Vervuiling, verstoring, overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen en vele manieren van ingrijpen van de mens zijn bedreigend voor allerlei levensvormen. Daarom zet de stichting ook in op educatie en natuurbeschermingsprojecten.

Voor de hulp aan gestrande dieren, educatieve projecten en de komende maanden het realiseren van een nieuwe opvanglocatie kan de stichting financiële hulp goed gebruiken.

Particulieren of bedrijven die interesse hebben om SOS Dolfijn te steunen kunnen contact opnemen met de stichting via info@sosdolfijn.nl of telefonisch 06-46656601

bruinvis veerle terug naar

Help ons redden!

Elke dag staat ons team klaar voor dieren in nood. Om ze hulp te blijven bieden ben jij een onmisbare schakel. Want alleen met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen.

 

 Doneren

 

Nieuws

 
 

Realisatie Waddenbelevenis volop gaande

21-02-2024: Komende maanden wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Waddenbelevenis. Een uitbreiding van SOS Dolfijn op en samen met Dierenpark Hoenderdaell. 

Lees meer

 
 

Gift van Wildlife Fund

12-02-2024: Als stichting is SOS Dolfijn afhankelijk van giften en donaties. Om in 2024 medische zorg te kunnen bieden aan dieren in nood heeft het Wildlife Fund een prachtige donatie toegezegd.  

Lees meer

 
 

Bruinvis in nood bij Lauwersoog

30-12-2023: Bij Lauwersoog is een zieke bruinvis aangetroffen. Het mannetjesdier is op tijd gevonden en opgehaald en opgevangen bij en door SOS Dolfijn

Lees meer

 

 

 

Vrienden van SOS Dolfijn