Wereldwijde actie voor de Vaquita

16 mei 2017

SOS Dolfijn wil graag onderstaand persbericht van Het Wereld Natuur Fonds delen en een ieder oproepen om de petitie te ondertekenen: https://makeyourmark.panda.org/nl/vaquita

                               petitie

Persbericht WNF:

Het Wereld Natuur Fonds lanceert vandaag een internationale petitie waarin de Mexicaanse president wordt opgeroepen alles in het werk te stellen om de met uitsterven bedreigde Vaquita te redden. Er leven naar schatting nog minder dan dertig van deze Californische bruinvissen in het wild. Zonder ultieme inspanning van Mexico lukt het niet om deze kleine zeezoogdieren te redden in hun enige leefgebied, het werelderfgoed in de Golf van Californië.

De petitie komt vlak voordat het tweejarig verbod op kieuwnetten eind mei verloopt. Deze drijfnetten zijn dé grootste bedreiging van de Vaquita, het kleinste zeezoogdier op aarde. WNF roept daarom op tot een permanent verbod op kieuwnetten. De bruinvissen raken er in verstrikt en sterven een langzame verstikkingsdood. Sinds het populatieonderzoek in 2016 zijn zeker weer vijf Vaquita’s gestorven in de netten. Een nieuwe analyse die WNF vandaag publiceert beschrijft wat de problemen en de oplossingen zijn voor de Vaquita.

Drijfnetten

De afgelopen jaren is er veel te weinig gedaan tegen de drijfnetten. Het gevolg: een daling van de populatie Vaquita’s met maar liefst 90 procent tussen 2011 en 2016. "We hebben de Vaquita’s nog maar zestig jaar geleden als soort ontdekt”, zegt Jorge Rickards, directeur van het WNF in Mexico. “Nu al zijn de dieren  op de rand van uitsterven gebracht. Als we nu niet doorpakken, kunnen we de Vaquita’s voor altijd verliezen.”

WNF wil daarom dat de Mexicaanse regering onmiddellijk een permanent verbod op alle kieuwnetten instelt en alle spooknetten uit het gebied verwijdert. Daarnaast wordt Mexico in de petitie opgeroepen om lokale visserijgemeenschappen beter te voorzien van en te trainen in Vaquitavriendelijke netten en visserijmethoden.

Laatste toevlucht

Vandaag werd ook bekend dat de Mexicaanse overheid dolfijnen inzet om Vaquita op te sporen, te vangen en ze in gevangenschap te fokken. Volgens WNF is het echter nog steeds mogelijk om de Vaquita in het wild te redden. WNF wijst ook op de risico’s van het vangen en fokken van de Vaquita’s. Zo'n laatste toevlucht moet bovendien altijd direct zijn gekoppeld aan een lange-termijnplan om het leefgebied in stand te houden.

Panda van de zee

De Vaquita wordt dankzij zijn markante tekening ook wel de ‘panda van de zee’ genoemd. De bruinvis is een van de allerkleinste walvisachtigen en komt alleen voor in het meest noordelijke deel van de Golf van Californië. De drastische daling van de populatie is het gevolg van niet-duurzame vismethoden en de illegale handel in wilde dieren. Met name bij de vangst van de totoabavis, die ook ernstig wordt bedreigd, met kieuwnetten komen veel Vaquita’s als bijvangst om.

De zwemblaas van de totababvis is zeer gewild in traditionele medicijnen in Azië. De zwemblazen worden Mexico, via de Verenigde Staten, naar China gesmokkeld. WNF dringt er daarom bij de Amerikaanse en Chinese regeringen op aan de samenwerking te zoeken met Mexico om de illegale transport en verkoop van deze totoaba-producten tegen te houden.

Werelderfgoed

WNF doet naast de overheden ook een beroep op internationale instellingen als het World Heritage Committee van de UNESCO en het Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Zij moeten Mexico en de andere overheden ter verantwoording roepen wanneer deze geen maatregelen nemen om het noordelijke deel van de Golf van Californië te beschermen. De Golf van Californië is een van de meest biologisch unieke mariene regio’s ter wereld, en werd in 2005 als Werelderfgoed door de UNESCO erkend.

Op 9 mei lanceerde WNF een e-actie, waarbij ze wereldwijd mensen opriep om de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto te schrijven en hem te vragen onmiddellijk actie te ondernemen om zeldzame wilde dieren zoals de vaquita’s te beschermen, net als het lokale levensonderhoud in het noordelijke deel van de Golf van Californië. Meer dan 64.000 mensen deden mee, waaronder acteur en bestuurslid van WWF-USA Leonardo DiCaprio, die de actie steunde op social media.

De petitie onderteken je hier: https://makeyourmark.panda.org/nl/vaquita

Webwinkel

Deutsch

bruinvis pluche rechterzijde

In de webwinkel van SOS Dolfijn kun je diverse leuke, originele
producten kopen zoals boeken, sieraden, mokken, paraplu's en meer.

Steun met jouw aankopen het werk van SOS Dolfijn
Lees meer

Verlanglijstje

Help SOS Dolfijn met het vinden van de volgende producten:

Droogpakken Loodgordels
Handdoeken Boekenbonnen
Waadbroeken Sokken

Lees meer

Nieuws

Nieuwsbrief Oktober

16-10-2015: Vandaag is nieuwsbrief nummer 35 uitgebracht. Met in deze editie:

Je leest de nieuwsbrief hier.Namens het hele team van SOS Dolfijn veel leesplezier gewenst.

Automatisch vier keer per jaar de nieuwsbrief ontvangen? 
Meld je aan via info@sosdolfijn.nl 

Spreekbeurt
houden?

Van plan om binnenkort een spreekbeurt te houden over dolfijnen, bruinvissen of andere walvissen in de Noordzee?

Lees meer

Sitemap

Home Kids Corner Opvangcentrum Meer leren
Wat doet SOS Dolfijn Walvissen in de Noordzee Stranding Walvisachtigen in nl
Onze missie Bruinvissen EHBO Verzorging Bruinvis
Contact Help mee Terug naar zee Bedreigingen
Verlanglijst Wat kun je doen Nu in opvang Informatiemateriaal
  Gestrand dier gevonden?    
  Vacatures   Links

Heeft uw bedrijf ook interesse?

klik hier grijs

Vrienden van SOS Dolfijn

 

 

iqount logo xlence  Advocaten van Riet witkamp Melanistijl - Grafisch ontwerp aegir triplepro om logo Dieseko Group mazierBHV Training Zeeland
IFAW
 

                        

                   
     
      

         

English
vlak
SOS Dolfijn
SOS Dolfijn